Manje hrane, veći pritisak na poljoprivrednike, a više opterećenja na okoliš. U kakvim okolnostima obilježavamo Međunarodni dan zdravlja bilja?
Biljke su život - ovisimo o njima za 80 posto hrane koju jedemo i 98 posto kisika koji udišemo, objavila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), povodom Međunarodnog dana zdravlja bilja dodavši kako godišnje gubimo čak 40 posto globalnih usjeva zbog štetočina. To znači manje hrane, veći pritisak na poljoprivrednike, a više opterećenja na okoliš.
Ujedinjene nacije su 2022. godine proglasile 12. maj kao International Day of Plant Health (IDPH) kako bi se podigla globalna svijest o tome kako zaštita zdravlja bilja može pomoći u smanjenju gladi i siromaštva, zaštiti biodiverziteta i životne sredine i poticanju ekonomskog razvoja.
No, biljke se suočavaju s prijetnjama štetočina i bolesti, što utječe na sigurnost hrane. IDPH 2025. istaknut će važnost biljnog zdravlja u okviru inicijative - Jedno zdravlje, naglašavajući vezu između biljnog, ljudskog, životinjskog i okolišnog zdravlja.
Zaražene biljke, napominju iz FAO-a, mogu izazvati niz negativnih posljedica po zalihe hrane i izazvati izbijanja zoonoza koje se prenose štetnim patogenima.
"Pesticidi igraju ulogu u suzbijanju štetočina, ali njihova prekomjerna upotreba i loše upravljanje dovode do gubitka biodiverziteta, zagađenja okoliša, poremećaja u funkcionisanju ekosistema, problema u sigurnosti hrane i pojave otpornosti na pesticide", poručili su iz Organizacije za hranu i poljoprivredu.
Smajlović: Herbicid u plastenik? Šta vam je ljudi, striktno zabranjujem!
Ulaganje u zdravlje biljaka znači ulaganje u bolju prehranu, otpornu poljoprivredu i zdraviju okolinu za sve.
Bosna i Hercegovina je dom brojnih endemskih, reliktnih vrsta i staništa, te je među prvih pet zemalja u Evropi po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti.
Povodom obilježavanja 12. maja, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, danas će od 10 sati, upriličiti simulacijsku vježbu pojave štetnog organizma Popillia japonica na poljoprivrednom poligonu u Butmiru.
Japanski pivac ili japanska buba, veoma je prilagodljiva na različite uslove. Napada više od 300 biljnih vrsta, drveće, voćne i ukrasne vrste. Šljive i ruže su visoko na njegovom spisku omiljenih staništa i izvora hrane.
Tagovi
Autorica