Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 26.07.2021. 07:30

Belarus predstavio svoj prvi traktor koji ne treba vozača - pogledajte kako ore

Riječ je o hibridnom vozilu koje štedi gorivo, a kreće se brzinom do 50 kilometara na sat.

Foto: YouTube/screenshot
  • 18.486
  • 1.550
  • 1

Bjeloruski proizvođač traktora Minks (MTW) predstavio je svoj prototip autonomnog traktora marke Belarus bez kabine kojemu nije potreban vozač da bi se njime upravljalo. Riječ je o modelu A3523i kojeg se može nadzirati putem daljinskog upravljača.

Opremljen je dizel-električnim (hibridnim) motorom koji ima 350 konjskih snaga i elektromehanički prijenos, navodi Future farming. U dizajnu ovog poljoprivrednog stroja korišten je elektromehanički kontinuirano promjenjivi prijenos koji je eliminirao izravnu kinematičku vezu dizelskog motora s pogonskim kotačima.

To je omogućilo, pri zadanoj snazi, ostvariti brzinu i okretni moment u načinu maksimalne učinkovitosti goriva. Kao rezultat, njegova potrošnja tijekom poljoprivrednih operacija smanjuje se za sedam posto, a tijekom transportnih operacija i do 12 posto u usporedbi sa sličnim traktorima s mehaničkim prijenosom. Uz to, razina emisija štetnih plinova smanjena je za 10 puta.

Umjesto vozača, novi prototip ima pametan sustav upravljanja koji za to koristi kamere, senzore i GPS sustav. Oni mu omogućuju da samostalno radi, ali i sprječava sudare. Također, ako ostane bez goriva ovaj će se traktor sam dovesti do spremnika u kojem je gorivo. Tijekom rada na polju postiže brzinu od 15 kilometara na sat, dok se cestom kreće brzinom od 50 km/h. 

Pogledajte kako izgleda njegov rad s plugom od osam brazdi: 


Tagovi

Belarus Autonomni traktor A3523i Hibrid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.