Pretraga tekstova
Novi proizvodni pogon u finskom gradu Linnavuoriju dio je ranije najavljenog ulaganja korporacije AGCO vrijednog 70 miliona eura. Proširenjem područja za obnovu polovnih motora povećan je kapacitet za proizvodnju obnovljenih pogonskih jedinica.
AGCO Power najavio je otvaranje novog proizvodnog pogona u sklopu svoje fabrike motora i rezervnih dijelova u Linnavuoriju, Finska, s ukupnom investicijom većom od 50 miliona eura, prenosi Agrarheute.
Kompanija je istaknula da je cilj ovog poteza jačanje konkurentnosti proizvodnje te naglašavanje važnosti kružne ekonomije u savremenoj proizvodnji energije. Investicija je dio ranije najavljenog ulaganja korporacije AGCO pod čijim su okriljem brendovi Fendt, Massey Ferguson i Valtra, u vrijednosti od 70 miliona eura.
Novi pogoni uključuju, s jedne strane, proizvodnu halu namijenjenu proizvodnji komponenti za kontinuirano varijabilne mjenjače (CVT) i glave cilindara za najnoviji CORE motor tvrtke.
S druge strane, prošireno je područje za obnovu rabljenih motora, čime je povećan kapacitet za proizvodnju obnovljenih pogonskih jedinica.
"Ovo ulaganje u proizvodnju jača ulogu fabrike Linnavuori kao globalnog centra izvrsnosti za tehnologiju motora unutar kompanije. Ulažemo u najsavremenije proizvodne tehnologije i održiva rješenja koja podržavaju poljoprivrednike širom svijeta“, izjavio je Kelvin Bennett, viši potpredsjednik za inženjering u kompaniji AGCO.
Linnavuori, prema navodima fabrike već najveći pogon za proizvodnju zupčanika u Finskoj po volumenu, tako je proširio svoje kapacitete za dodatnih 5600 kvadratnih metara novog proizvodnog prostora.
AGCO Power obnavlja motore već više od 50 godina, a sistemska obnova započela je 1990. godine. Trenutno se godišnje obnovi više od 1.000 motora, a očekuje se da će novi pogoni povećati maksimalni kapacitet na 2.500 motora godišnje.
"Širenje remanufakture podržava dugoročnu strategiju kompanije. Poljoprivrednici pridaju veliku važnost ukupnim troškovima vlasništva. Ovim širenjem možemo ih bolje podržati - ne samo kroz ulaganja u novu opremu, već i kroz održavanje postojeće opreme putem isplativijih rješenja remanufakture“, dodao je Stefan Caspari, stariji potpredsjednik za korisničko iskustvo i poslovnu učinkovitost u AGCO-u.
Tagovi
AGCO Power Linnavuori Stefan Caspari Kelvin Bennett
Autor
Više [+]
Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 2 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 2 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi