Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 24.03.2022. 09:00

Zbog zabrane izvoza žitarica i brašna u problemu svi u lancu snabdevanja?

Posledice će snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu svoju robu da plasiraju s obzirom da su vezani ugovorom. Ukoliko i budu realizovali izvoz, snosiće finasijske posledice.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 209
  • 47
  • 0

Vlada Srbije usvojila je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza. Na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz, dodato je i rafinisano suncokretovo ulje.

Proizvođači jestivog suncokretovog ulja su stava da se u što skorije vreme izuzme jestivo ulje iz Odluke. Svi trgovinski lanci u Srbiji se snabdevaju po već potpisanim ugovorima i suncokretovog ulјa ima dovolјno za stanovništvo, izveštaj je Privredne komore Srbije

Posledice i za proizvođače i za izvoznike

Dugotrajna zabrana izvoza pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da finansiraju novu setvu. Posledice će snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu svoju robu da plasiraju s obzirom da su vezani ugovorom. Ukoliko i budu realizovali izvoz, snosiće finasijske posledice. Izvoznici su svoju robu avansirali po višim cenama, a ukoliko se i odluče da prodaju Robnim rezervama, direkcija neće biti u mogućnosti da primi tolike zalihe.

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Uvoznici iz zemalja CEFTA 2006 se javljaju sa problemom isporuke ograničenih zabranjenih roba (brašno i pšenica) za izvoz na tržišta Makedonije, BiH i Crne Gore sa isticanjem problema vezanih za nesipunjavanje dogovorenih poslovnih aranžmana, što će se negativno odraziti na njihovo poslovanje. Crna Gora je otvorila tender za popunjavanje robnih rezervi brašnom i suočena je sa velikom nestašicom brašna.


Tagovi

Zabrana izvoza Uvoz brašna Izvoz pšenice PKS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.