Zbog uticaja pandemije i promena navika stanovništva došlo je do manje pojave zoonoza.
Bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka i obrnuto nazivaju se zoonoze. Prema izveštaju Evropske unije i programa "One Health", evidentiran je pad broja zoonoza kod ljudi i životinja uzrokovanih hranom u 2020. godini.
Na stranicama Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) stoji kako je kampilobakterioza bila najviše prijavljivana takva u EU-u 2020., sa 120.946 slučajeva u poređenju sa više od 220.000 u prethodnoj godini.
Reč je o zaraznoj bolesti koju uzrokuju bakterije iz roda Campylobacter. Najčešći uzročnici ove bolesti su C. jejuni i C. coli. Lako se uništava visokom temperaturom, što znači da se hrana mora termički obraditi kako bi se uništile navedene bakterije.
Salmoneloza je zahvatila više od 52.700 osobe u odnosu na 88.000 u 2019. Broj prijavljenih epidemija uzrokovanih hranom takođe je pao za 47 odsto.
Stručnjaci smatraju da je do pada pojava ovih zaraznih bolesti prijavljenih kod ljudi, u rasponu od sedam do 53 odsto, i epidemija koje se prenose hranom došlo zbog uticaja pandemije COVID-19.
Iza velikog smanjenja slučajeva stoje promene u ponašanju stanovništva u potrazi za zdravljem, ograničenja putovanja i događanja, zatvaranje restorana, karantina i drugih mera ublažavanja kao što su korišćenje maski, fizičko distanciranje i dezinfekcija ruku.
Sledeće najčešće prijavljene bile su bolest uzrokovana bakterijom yersinia (5.668) i infekcije uzrokovane E. coli koja proizvodi Shiga toksin (4.446). Listerioza je bila peta najprijavljenija zoonoza (1.876 slučajeva), uglavnom kod osoba starijih od 64 godine.
U Grčkoj, Španiji i Italiji sa najvećom smrtnosti i hospitalizacijom bile su listerioza i infekcija virusom Zapadnog Nila.
Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi
Izveštaj prati epidemije koje se prenose hranom u EU i događaje tokom kojih se najmanje dve osobe zaraze istom bolešću od iste kontaminirane hrane. U 2020. ih je zabeleženo skoro 3.100. Salmonela je ostala najčešće otkriveni uzročnik i uzrokovala je oko 23 odsto epidemija, a najčešći izvori su jaja, proizvodi od jaja kao i svinjsko meso.
EFSA je objavila dva interaktivna komunikacijska alata o epidemijama koje se prenose hranom sa opštim informacijama o epidemijama koje se prenose hranom, njihovim uzročnicima i transportnim vozilima sa hranom. Takođe, možete pretraživati i veliku količinu podataka o epidemijama koje se prenose hranom, a koje je EFSA prikupila iz država članica EU-a i drugih zemalja izvestilaca od 2015.
Celi izveštaj preuzmite u dokumentu ispod teksta.
Dokumenti
Tagovi
Autorka