Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuk
  • 08.09.2022. 17:00

Vukovi napadaju stoku i meštane u Kninu - nedodirljiv jer je zaštićena vrsta?

Nekad su bili visoki kao psi, danas su dvostruko veći i imaju grivu, opisuju kninski pastiri.

Foto: Depositphotos/jill@ghostbear.org
  • 414
  • 56
  • 0

Pravi teror vukova vlada u okolini Knina u Hrvatskoj - meštani svedoče da su dvostruko veći nego pre tridesetak godina, da imaju grivu i da to nisu oni koji su ranije živeli na Dinari. Zveri napadaju stoku, ljude, pa i decu, kažu meštani, a prenosi Sputnjik.

Stanovnici ovog kraja Biovičina sela, Kistanja u blizini Knina ogorčeni su na državu jer je naknada za štetu koju počini zaštićena životinja premala i stiže kasno, dok je kazna u slučaju da neko ustreli ili postavi zamku ovoj zaštićenoj životinji i do 6.000 evra.

"Nekad su bili visoki kao psi, danas su dvostruko veći i imaju grivu. To su uvezeni vukovi, možda iz Kanade i Sibira. Ne, to nije vukopas, mešanac divljih pasa i vukova. Ovi su uvezeni. Užasno ih je i videti, a kamoli kad krenu na vas i kad vas napadnu", pričaju pastiri u selima kod Knina.

Saša Štrbac iz opštine Kistanje kaže kako su ga napala dva vuka.

"Od jednog sam se odbranio, a drugi je vuk ubio mog psa. To nije jedini put da smo imali susret s vukovima. Napali su i dete", ispričao je Štrbac i dodao da su mu vukovi pojeli više koza i jagnjadi.

Skoro 30 miliona evra štete

Napad vukova u Hrvatskoj nije usamljen slučaj. Poljoprivrednici i stočari naročito oni u Dalmatinskoj oblasti, na rast vučje populacije i drugih zaštićenih divljih zveri, gledaju kao na ozbiljnu pretnju. Kako su Nezavisne novine prenele sredinom avgusta, na području grada Vrlike, koji se nalazi u blizini Knina, meštani su snimili jednog kako šeta usred dana pre podneva ranjen na levoj strani glave.

Kod naših komšija, Pravilnik o naknadi štete zbog napada vukova odnosno divljih, strogo zaštićenih životinja na stoku propisuje da bi naknada trebalo da poraste u skladu sa rastućom populacijom mesoždera. Troškovi odštete u EU iznose preko 28,5 miliona evra godišnje za štete na životinjama i imovini poljoprivrednika, pri čemu je prosečna cena štete po grabljivici 2.400 evra za vukove i 1.800 evra za medvede.

Dvesta lovaca i nijedan nije ulovilo vuka?

Napadi vukova u Srbiji su retki, još ređi medveda. Ipak, krajem jula, prema pisanju Aloa, vukovi su napali ovce meštana planinskog sela Dulene kod Kragujevca, gde je nastradalo je više desetina ovaca i jagnjadi. 

Loviti ili ne loviti?

Odstrel ovih predatora u našoj zemlji je dozvoljen od jula do marta, osim u Vojvodini gde je zabranjen preko cele godine. Procene su da ih ima oko 1.000, a da se godišnje odstreli oko 200 primeraka. Prema Zakonu o divljači i lovstvu, štete koje napravi ova divljač tokom lovostaja, dužno je da nadoknadi Ministarsvo zaštite životne sredine. 

Kako smo ranije pisali, prema Direktivi o staništima iz 2020. godine Evrpskog suda pravde, vuk koji zaluta "u blizinu ili u naselje ljudi, prolazi kroz takva područja ili se hrani ljudskim resursima, ne može da smatra životinjom koja je napustila svoje "prirodno okruženje" pa je stoga i dalje zaštićena."


Tagovi

Vukovi Napadi Šteta Napadi na stoku Saša Štrbac Zaštićena vrsta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u