Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 18.10.2016. 08:00

Više novca za nerazvijena područja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Crnoj Travi, da će država, u narednom periodu, odvojiti još više novca za poljoprivredu u nerazvijenim područjima, te da će se insistirati na prerađivačkom sektoru.

Foto: http
  • 310
  • 28
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je juče pročokom posete Crnoj Travi, da će država u narednom periodu odvojiti više sredstava za poljoprivredu u nerazvijenim područjima i da će se insistirati na prerađivačkom sektoru. Ministar poljoprivrede je posetio mlekaru i farmu "Šurik invest" u Travnom Preslatu, kod Crne Trave, navodeći da je to tipičan primer saradnje privatnog investitora, lokalne samouprave i države.

"Imamo tri subjekta koji su udružili svoja sredstva i aktivnosti. Lokalna samouprava je obezbedila deo infrastrukture, privatni investitor je imao ideju, sredstva i znanja da pokrene čitav ovaj proces od početka do kraja", izjavio je Nedimović i dodao da država insistira na prerađivačkom sektoru i daje sredstva za nabavku opreme, između ostalog i za farmu u Travnom Preslatu.

Ciljevi države da ojača najsiromašnije opštine

Ministar poljoprivrede je naveo da će država ubuduće još više novca izdvajati za područja koja spadaju u četvrtu grupu po razvijenosti i da će se raditi na tome da se iskoristi kompletan kapacitet poljoprivrednog zemljišta koji nije dovoljno iskorišćen. "To može dovesti do otvaranja novih farmi, razvoja stočarstva, ali i razvoja prerađivačkog sektora", izjavio je Nedimović.

On je ukazao na to da proizvodnja mleka u tom kraju zadovoljava potrebe na srpskom tržištu, ali da će sledeće godine napraviti iskorak u saradnji sa Rusijom. "Država je prepoznala ovo, dajemo sredstva i po litri proizvedenog mleka, dajemo po grlu, dajemo sredstva po osnovu biljne proizvodnje. Ove godine, ovaj investitor je uložio oko 200.000 evra za opremu koja mu pomaže u preradi mleka, a mi ćemo mu pomoći sa 50 odsto sredstava", rekao je ministar Nedimović. Kako je zaključio mlekara koju je posetio treba da bude primer kako na ovim i sličnim područjima treba da se ponašaju i investitor i država.

Ministar posetio i Aleksinac

Ministar Nedimović istakao je prilikom obilaska preduzeća "Monikom - PIK Aleksinac" da su za povećanje zasada i razvoja povrtarskih biljnih vrsta potrebni prerađivački kapaciteti, koji bi obavljali otkup poljoprivrdnih proizvoda, preradili ih i tako napravili dodatnu vrednost tih.

Ministar je sumirajući posetu Aleksincu i jugu Srbije, ocenio da će taj deo biti važan otkupni centar u kome će se prerađivati voće i povrće. "Ovi kapaciteti znatno premašuju i Aleksinac, Niš, Prokuplje. Ono što nam treba, a što je prestalo da postoji osamdesetih i devedesetih godina su veliki prerađivački kompleksi koji predstavljaju centar razvoja voćarstva i povrtarsta", istakao je ministar i dodao da je cilj da se zadovolje domaći potrošači i da se ono što preostane izveze, kako bi se, u krajnjoj liniji, smanjio i deficit.

Foto: http://www.mpzzs.gov.rs/


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Srbija Stočarstvo Branislav Nedimović Selo Razvoj Crna Trava Subvencije Izvoz Država Novac Rusija Mleko Prerada Prerađivački sektor Investicije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]