Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplane
  • 17.03.2017. 08:00

Uskoro grejanje na biomasu!

Šumska biomasa trebalo bi u malim toplanama u Bečeju, Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru i Prijepolju da zameni zagađivače kao što su mazut ili gas. Zainteresovane toplane će dobiti bespovratno 20 od ukupnih troškova, preko Nemačke razvojne banke.

Foto: ADMC / Pixabay
  • 1.539
  • 75
  • 0

Šumska biomasa trebalo bi u malim toplanama u Bečeju, Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru i Prijepolju da zameni zagađivače kao što su mazut ili gas. Ministarstvo energetike prošle godine donelo je uredbu, koja podstiče izgradnju ovakvih postrojenja. Zainteresovane toplane će dobiti bespovratno 20% od ukupnih troškova, preko Nemačke razvojne banke. Novosti pišu da će se ostatak plaćati sa kamatom od jedan odsto.

Stimulacije bolje nego u Nemačkoj

Podsticaj na prosečnu cenu kilovata, koji iznosi sedam evrocenti, u Srbiji je 18 evrocenti. U nemačkoj je na 30 evrocenti stimulacija 25 evrocenti. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je proizvodnja električne energije iz biomase zaokružen proces, kojim se proizvodi i struja i toplota. Iz otpadaka, u kojima se nalaze azot i fosfati, nastaje mineralno đubrivo.

"Povećali smo podsticaje, jer hoćemo da uputimo poziv investitorima gde mogu da postignu istovremeno više efekata. Srbija ima potencijal u obnovljivim izvorima od 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte, od čega je 3,3 miliona tona potencijal u biomasi", rekao je Antić.

Značaj za farme

Trenutno u Srbiji postoji oko 10 postrojenja na biogas. Šest je podignuto nakon kredita Agencije za zaštitu životne sredine, kada je svako postrojenje dobilo po 300.000 dolara. Dragan Zukić iz Udruženja za biogas kaže da bi male elektrane pomogle farmama od 50 do 100 hektara, a značile bi i manjim udruženjima, koja bi se udružila i tako proizvodila energiju.

Foto: ADMC / Pixabay


Izvori

Novosti


Tagovi

Šumska biomasa Biogas Toplana Struja Zaštita životne sredine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.