Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 07.11.2021. 20:30

Šta vam je važno kod kupovine sredstava za zaštitu bilja?

S obzirom na namenu, jačinu i hemijski sastav sredstava, ona mogu itekako da utiču na prinos i kvalitet roda određene biljne kulture, zato je veoma važan njihov izbor.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 344
  • 218
  • 0

Bez obzira na razloge pojavljivanja određenih bolesti i štetočina na bilju, oni su neizbežna pojava u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Isto tako, intenzivan uzgoj gotovo je nemoguće bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja. 

Sama istorija primene pesticida pokazuje koliko je u prošlosti ljudima bilo lakše da se bore protiv štetočina i kako su se vremenom razvijali sve teži i opasniji oblici. Razlog je veći broj novih i otpornijih organizama koji mogu u potpunosti da unište rod. Klimatske promene donose nove izazove - od stresa zbog kojih biljkama pada imunitet pa se teže bore protiv bolesti i štetočina do uslova u kojima dolazi do pojave više generacija određenih štetočina nego što je to uobičajno. 

S obzirom na namenu, jačinu i hemijski sastav sredstava, ona mogu itekako da utiču na prinos i kvalitet roda određene kulture, zato je izbor pravog veoma važan.

U moru podataka koji se mogu pronaći, stoji i onaj da je na svetskom tržištu komercijalno dostupno više od 2.500 različitih preparata. Treba napomenuti i da se u Evropi radi na smanjenju upotrebe pesticida zbog čega se velika finansijska sredstva ulažu u dalja istraživanja i razvoj novih.

Tu ste nam potrebni vi. Šta je vama važno kod odabira sredstava za zaštitu bilja? Igra li tu ulogu aktivna materija, cena ili nešto treće? Ispunite kratku anketu.


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Istraživanje Pesticidi Cena Aktivna materija Bolesti bilja Štetočine Zaštita bilja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/