Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno stručni skup
  • 01.06.2015. 12:00

Srbija među vodećim proizvođačima semena u EU

Uprkos negativnim trendovima za nacionalnu semensku industriju, Srbija je još među vodećim proizvođačima semena u Evropi. Rezultati u oplemenjivanju biljaka konkurentni su rezultatima vodećih svetskih kompanija.

  • 160
  • 5
  • 0

Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije i Grupacija za semenarstvo Privredne komore Srbije organizovali su dvodnevni naučno-stručni skup, na kome su predstavljeni rezultati istraživanja i razmotrene perspektive u oplemenjivačkom i semenarskom sektoru Srbije.

Ova grana poljoprivrede je kompleksan sistem koji povezuje obrazovanje visoko specijalizovanih kadrova, fundamentalna genetička istraživanja, biljne genetičke resurse, oplemenjivanje, tehnologiju gajenja, semenarstvo, tehnologiju dorade, marketing i trgovinu. Povezivanje ovih segmenata u harmoničnu celinu donosi benefit, ne samo učesnicima u lancu, već i društvu u celini, ukazano je na skupu Genetički resursi, oplemenjivanje i semenarstvo u poljoprivredi Srbije.

Dr Vojka Babić iz Društva selekcionara i semenara Republike Srbije, istakla je da je, uprkos negativnim trendovima za nacionalnu semensku industriju, Srbija još među vodećim proizvođačima semena u Evropi. Rezultati u oplemenjivanju biljaka konkurentni su rezultatima vodećih svetskih kompanija.

Potreban novi Zakon o semenu

Srbija ima povoljne agroklimatske uslove za oplemenjivanje i proizvodnju semena, dobro obučenu visokokvalifikovanu radnu snagu, kvalitetne oplemenjivačke kolekcije i dobar zakonski okvir, koji čine Zakon o zaštiti prava oplemenjivača i Zakon o priznavanju sorti. Ukazujući na ono što je neophodno promeniti, Babić je istakla da je potreban novi zakon o semenu i sadnom materijalu i podzakonska akta, kao i harmonizacija sa regulativom u Evropskoj uniji. Neophodno je jačati institucionalni kapacitet za ispitivanje sorti, radi zaštite prava oplemenjivača, dodala je Babić. "Ako ne povedemo računa i ne zaustavimo negativne trendove, može nam se desiti da postanemo jeftina, nekvalifikovana radna snaga i tržište za semensku robu lošijeg kvaliteta", upozorila je ona.

Mnogi instituti u kojima se radilo oplemenjivanje i semenarstvo biljaka su nestali, a tranzicija je donela niz promena u svim oblastima delatnosti, od vlasničkih, preko tehnoloških do komercijalnih i tržišnih. Gotovo svi doradni centri, kojih ima oko 20, su privatizovani, kao i većina agroindustrijskih kompleksa, lidera u proizvodnji semena. Danas, pored nekoliko državnih instituta, na tržištu Srbije imamo više od 20 stranih i domaćih privatnih semenskih kompanija, navela je Babić.

Zaštititi interese domaće semenske industrije

Na skupu je ukazano da je u procesu harmonizacije sa zakonskom regulativom EU neophodno naći načina da se zaštite interesi domaće semenske industrije. U tom procesu ne sme se ignorisati uloga javnog sektora u očuvanju prirodnih, kadrovskih i tehnoloških resursa neophodnih za razvoj oplemenjivačke i semenarske nauke i struke.

Skup su podržali Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Institut za kukuruz Zemun polje, Insititut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka i Institut za krmno bilje Kruševac.


Tagovi

Zakon o semenu Proizvođači semena Vojka Babić Naučno stručni skup Semenarski sektor Ispitaivanje sorti Instituti Doradni centri Semenska industrija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u