Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena Srbija
  • 03.12.2015. 12:30

Srbija 2016. dobija zeleni fond

Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata zaštite životne sredine.

  • 250
  • 13
  • 0

Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata zaštite životne sredine, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Na predstavljanju Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji (EPR) Božović je rekla da očekuje da fond zaživi 2016. godine, jer su u proceduri zakoni koji se tiču institucionalnog uobličavanja tog budžetskog fonda u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. "Naši zakoni trenutno su u Briselu i čekamo od njih odobrenje, odnosno ocenu. Kasnije idu Skupštini i očekujemo da će do kraja godine biti usvojeni", kazala je Božović dodajući da to znači pravni osnov za uspostavljanje fonda.

Finansiranje Fonda

Kada je reč o finansiranju fonda, Božović je ukazala na mogućnosti od taksi i nakanada "zagađivač plaća", kao i na međunarodne donacije, zatim kredite i druge mogućnosti. Kako je dodala, "oblast je ogromna, zahteva ogromna sredstva u odnosu na status i planove u svih deset oblasti, kako je podeljena". Istaknuto je prednjači direktiva koja se tiče voda i direktiva upravljanja otpadom, a odmah iza je direktiva o industrijskom zagađenju.

Klimatske promene - važna oblast

Kao važnu oblast u kojoj će se još više razvijati i osnaživati, Božović je navela klimatske promene, posebno s obzirom na prošlogodišnje poplave. Uspostavljanje zelenog fonda treba da doprinese unapređenju zaštite životne sredine čije stanje u prethodnim godinama pokazuje Pregled stanja životne sredine u Srbiji koji je pripremila Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE) u saradnji sa predstavnicima nacionalnih institucija.

Prvi pregled stanja objavljen je 2002., a drugi 2007. godine i od tada do trećeg pregleda, kako je ocenjeno, učinjeno je dosta na uspostavljanju političkog i zakonodavnog okvira za zaštitu životne sredine i kod donošenja "zelenih" zakona. Ipak, kako je rečeno na predstavljanju Pregleda, još mnogo treba da se uradi, a "slabe tačke" na koje je ukazano u izveštaju su institucionalni kapaciteti, finansijski instrumenti i administrativni kapaciteti.

Cilj je unapređenje životne sredine

Kao pozitivno je ocenjeno usvajanje postskrining dokumenta u pregovorima sa EU, koji pokazuje status i planove u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Na skupu je rečeno da se u 2016-2017. očekuje donošenje planskih dokumenata u svakom sektoru, pošto se pitanje zaštite životne sredine proteže na brojne oblasti, sa ciljem efikasnije zaštite životne sredine, jačanja kapaciteta i unapređenja monitoringa. Rukovodilac programa u odeljenju za životnu sredinu (UNECE) Antoan Nunes rekao je da je cilj Pregleda da se zemlji pomogne, da se unapredi razmena informacija, ojača saradnja i unapredi zaštita životne sredine.

Pregled sadrži ocene stanja u osam poglavlja i preporuke za Srbiju među kojima su sprovođenje regulative za zaštitu sredine, integrisanje "zelene" ekonomije u strateške dokumente, uspostavljanje nacionalnog saveta za vodu, usvajanje i obezbeđenje finansiranja i sprovođenja strategije za upravljanje vodama do 2030.

Kako je rekla načelnica odeljenja za EU integracije i međunarodnu saradnju u oblasti zaštite životne sredine u ministarstvu Gordana Petković, na preporukama iz Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji već se radi. Predstavnica UNECE Ivon Higero, istakla je kako je zaštita prirodne sredine neophodna za zdravu ekonomiju i nova radna mesta i da su troškovi za ekonomiju i finansije neke zemlje mnogo veći ako se ne vodi računa o zaštiti vode, tla, vazduha.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Zeleni fond Klimatske promene Zaštita životne sredine Stana Božović Zagađivači UNECE Zelena Srbija Gordana Petković

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

187


Glasova: 76

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 40,6%

Glasova: 22

Ukine akcize za gorivo 11,8%

Glasova: 10

Reši problem PIO fonda 5,3%

Glasova: 4

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 2,1%

Glasova: 3

Poveže katastar sa eAgrarom 1,6%

Glasova: 40

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 21,4%

Glasova: 31

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 16,6%

Glasova: 1

Ne znam 0,5%

Pregled ankete

Pregled ankete