Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SECPA
  • 20.02.2020. 11:00

SECPA se pridružuje kampanji "Zaštitimo bilje, zaštitimo život"

FAO procenjuje da biljne bolesti i štetočine uzrokuju gubitke i do 40 odsto useva širom sveta, kao i da bi poljoprivredna proizvodnja trebalo da poraste za oko 60 odsto do 2050. godine kako bi se prehranila sve veću ljudsku populaciju, kaže Katarina Krinulović, izvršna direktorka udruženja SECPA.

Foto: Bigstock/encrier
  • 56
  • 2
  • 0

Udruženje SECPA, neprofitna organizacija osnovana radi stvaranja uslova za stabilnost i razvoj u oblasti zaštite bilja u Srbiji, pridružilo se globalnoj kampanji pod sloganom "Zaštitimo bilje, zaštitimo život". Srbija će, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obeležiti "Međunarodnu godinu zdravlja bilja" (IYPH) koju su, na predlog Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO), proglasile Ujedinjene Nacije (UN), a u vezi sa sprovođenjem Međunarodne konvencije za zaštitu bilja (IPPC).

O ovoj temi na panel diskusiji 27. februara, prisutnima će se obratiti stručnjaci iz zemlje i inostranstva poput Velimira Stanojevića, državnog sekretara, Alekse Obradovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta i Orli Dosi (Aurélie Dhaussy) iz Evropske asocijacije za zaštitu bilja (ECPA).

Potrebno je unaprediti oblast zaštite bilja

Panelisti će govoriti o različitim temama iz oblasti poljoprivrede, kao što su "Zašto je zdravlje bilja važno i šta činimo povodom toga", "Aktivnosti ministarstva u oblasti zaštite i zdravlja bilja i značaj Međunarodne konvencije o zaštiti bilja (IPPC)", "Biljne bolesti i štetočine na koje treba obratiti posebnu pažnju i integralna zaštita bilja", kao i koji su to izazovi sa kojima se naši poljoprivrednici susreću u praksi i kakve se aktivnosti sprovode u EU da bi se se unapredila oblast zaštite bilja.

Svojim izlaganjem oni će, svako sa svog aspekta, ukazati na značaj zaštite i zdravlja bilja i kako svako može dati svoj doprinos u ovoj oblasti, ali i pružiti mnoštvo relevantnih činjenica koje su veoma važne za edukaciju opšte javnosti.

Više od 100 miliona evra za projekte promovisanja zelene i klimatski neutralne Evrope

"Zdravlje bilja je sve više ugroženo. Biljne bolesti i štetočine se pojavljuju sve ranije u sezoni i na mestima gde pre nisu bili viđeni. Tome su doprinele klimatske promene, ali i ljudske aktivnosti poput međunarodne trgovine i transporta, koje su omogućile i nehotično prenošenje štetočina i bolesti u nova staništa. FAO procenjuje da biljne bolesti i štetočine uzrokuju gubitke i do 40 odsto useva širom sveta, kao i da bi poljoprivredna proizvodnja trebalo da poraste za oko 60 odsto do 2050. godine kako bi se prehranila sve veću ljudsku populaciju“, kaže Katarina Krinulović, izvršna direktorka udruženja SECPA i dodala da  je važno da podignemo svest kod ljudi o značaju zaštite i očuvanja zdravlja bilja, kako u pogledu stvaranja uslova za proizvodnju dovoljnih količina hrane za rastuću ljudsku populaciju, tako i u pogledu zaštite životne sredine i očuvanja ekosistema.

"Naše udruženje, posle 10 godina rada i iskustva sa brojnim izazovima sa kojima se susrećemo u oblasti zaštite bilja u Srbiji, pridružilo se globalnoj kampanji i iniciralo njeno sprovođenje u Srbiji kako bi se podigla svest naše javnosti o značaju zaštite bilja za život na našoj planeti. Takođe, nastojimo da podstaknemo dalju saradnju relevantnih aktera, jer samo zajedničkim delovanjem možemo dovesti do održivog razvoja u ovoj oblasti", rekla je direktorka udruženja SECPA.

Udruženje SECPA (Serbian Crop Protection Association) je dobrovoljna i neprofitna organizacija osnovana u decembru 2009. Kao pridružena članica Evropske asocijacije za zaštitu bilja (ECPA), SECPA je deo evropske mreže za razmenu znanja i iskustva u oblasti zaštite bilja, koje prenosi u Srbiju sprovođenjem relevantnih projekata.


Tagovi

Međunardona godina zaštite bilja Zaštitimo bilje zaštitimo život SECPA Katarina Krinulović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao