Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onlajn platforma
  • 13.04.2017. 08:15

"Zelena energija" za trgovinu biomasom

Privredna komora Srbije lansirala je prvu onlajn platformu za trgovinu biomasom u našoj zemlji nazvanu "Zelena energija". Kako kažu u PKS, cilj je stvaranje baze podataka koja će omogućiti bolje povezivanje svih učesnika na tržištu biomasom i obnovljivim izvorima energije.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 878
  • 41
  • 0

Privredna komora Srbije lansirala je prvu digitalnu platformu za trgovinu biomasom. Reč je o internet portalu "Zelena energija" čiji je cilj uspostavljanje standarda u toj oblasti, unapređenje trgovine i objednjavanje ponuda.

Portal "Zelena energija" deo je projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji". Projekat realizuju ga PKS, UNDP i Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, a finansiran je novcem iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Koristan alat za razvoj tržišta biomase

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić kaže da je to prva internet platforma za trgovinu biomasom u našoj zemlji i regionu. On dodaje da je digitalizacija usluga jedan od ključnih prioriteta jedinstvenog komorskog sistema i ističe da je ovaj alat koristan za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni.

Onlajn baza za brže pronalaženje poslovnih partnera

Miletić napominje da će ova platforma biti značajna učesnicima na tržištu biomasom i energentima. Prema podacima PKS-a kod nas ima oko 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih, koje su lane ostvarile promet od 27,5 milijardi dinara. Kako je rekao, onlajn baza ponude i tražnje će omogućiti brže nalaženje potencijalnih partnera i preciznih informacija o proizvođačima, njihovim proizvodima, ali i kupcima.

Portal sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, baze učesnika na tržištu, zakonske i podzakonske propise, oglase, projekte i izvore finansiranja, stručne radove i sve važne informacije potrebne za poslovanje u tom sektoru.

Plan Vlade - masovnije korišćenje obnovljivih izvora energije

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac naglasio je da potencijal obnovljivih izvora energije kod nas nije dovoljno iskorišćen, dodavši da je plan Vlade da se u narednom periodu takva energija više koristi. Cilj je da udeo u bruto finalnoj potrošnji dostigne 27%.

Unapređenje konkurencije - brže nalaženje prodavaca i kupaca

Portal "Zelena energija" treba da doprinese unapređenju konkurencije i povezivanju učesnika na tržištu biomase, investitora, projektantskih kuća, distributera opreme, banaka, vladinog i civilnog sektora. A sve to kupcima biomase treba da obezbedi pouzdanije snabdevanje, dok će prodavcima omogućiti bolji pristup širem tržištu i lakše rešavanje pitanja neprodatih zaliha.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Zelena energija Ekologija Biomasa Privredna komora Srbije PKS Miroslav Miletić Miloš Banjac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]