Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u BiH
  • 08.02.2023. 17:00
  • Kozarska Dubica

Poljoprivrednici u BiH besni: Ako se ništa ne promeni, slede radikalniji protesti

Poljoprivrednici navode kako se desetine njih bave proizvodnjom, te su velike potrebe za zemljištem, posebno među ratarima i stočarima.

Foto: Dragoslav Đenadija
  • 154
  • 78
  • 0

Oko 100 poljoprivrednika s traktorima je danas (8.2.) izašlo na proteste u Drakseniću kod Kozarske Dubice (BiH) kako bi pozvali nadležne da obradive površine na području ove opštine dodele lokalnim poljoprivrednicima. Reč je oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srpske na području ove mesne zajednice, koje je proteklih deset godina bilo u zakupu kompanije iz Gradiške.

Borba za njivu

Ugovor o koncesiji je istekao u decembru prošle godine te dubički farmeri sada traže da se odbije zahtev o njenom produženju, a koji je već stigao na adresu resornog ministarstva. 

"Poruka sa protesta je da se dubička zemlja stavi na raspolaganje ovdašnjim poljoprivrednicima, da su ovo mirni protesti i da ćemo ukoliko se u narednih sedam dana niko ne oglasi, imati radikalnije proteste", poručio je Dragoslav Đenadija.

Protesti u Drakseniću

Poljoprivrednici navode kako se desetine njih bave proizvodnjom, te su velike potrebe za zemljištem, posebno među ratarima i stočarima. Na proteste, stigli su svojom mehanizacijom kako bi lokalnim vlastima pokazali da i oni poseduju mašine neophodne za obradu zemlje

Upravo je, kako navode, jedan od argumenata da se zemljište da kompaniji iz druge opštine bio taj što raspolaže velikom poljoprivrednom mehanizacijom. 

Odgovor Maletiću

Reagovali su i na izjavu pomoćnika ministra poljoprivrede RS Zorana Miletića, koji je za ATV rekao kako "svi poljoprivrednici kukaju", a pre 15 godina nisu hteli to zemljište te dodao kako je dovoljno otići na njihove posede i videti o kakvim se poljoprivrednicima radi.

"Videćete koliko su zanovili svoju poljoprivrednu mehanizaciju. Ako nemate prihoda dovoljnih kako možete kupiti novi traktor koji košta 100.000 KM. Da li su poljoprivredni proizvođači ispunjavali sve svoje obaveze prema RS? I to pitanje treba postaviti, ja ga neću postaviti, postavite ga vi", rekao je Maletić novinaru Alternativne televizije. 

Poljoprivrednici nisu ostali dužni odgovor pomoćniku ministra i poručuju da su kupovali nove mašine.

Protest: Odgovor ministarstva ili radikalniji odgovor stočara

"Mi smo dužni prema državi proizvoditi dovoljne količine hrane, što smo i učinili i uradili, pa čak i Srbiji pomogli u septembru sa našim mlekom. Traktore smo kupili od svojih sredstava sa visokom kamatom, tako da ništa nismo dužni", istakli su. 

O plodnoj dubičkoj zemlji, poljoprivrednici su se i ranije sporili. Pre 12 godina izbila je i tuča. No, ovaj put, poručuju, stvari će rešavati mirnim putem i računaju na podršku predsednika RS, Milorada Dodika, ali i ministra Sava Minića koji je po preuzimanju dužnosti najavio podršku malim proizvođačima. 


Tagovi

Protesti Poljoprivrednici Draksenić Poljoprivredno zemljište Milorad Dodik Savo Minić Dragoslav Đenadija Zoran Maletić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.