Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredni kombinat Beograd
  • 10.08.2018. 09:00

Početna cena za PKB 104.5 miliona evra

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova i stada.

Foto: Bigstockphoto / grigorenko
  • 485
  • 23
  • 0

Početna cena za prodaju Privrednog kombinata Beograd (PKB) je 104,5 milion evra, na osnovu tendera koji je objavilo Ministarstvo privrede. Prijave traju do 10. septembra, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda, kao i konzorcijumi koji imaju najmanje 51% učešća. Uslov je i da su potencijalni kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na prodaju zemljište, objekti, oprema, stado

Na prodaju je i imovina zavisnih društava: Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova i stada.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra. Stado je procenjeno na 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena će biti utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Prošle godine osam zainteresovanih

Podsetimo, Ministarstvo privrede je u februaru prošle godine prikupljalo pisama o zainteresovanosti za privatizaciju. Tada je bilo osam zainteresovanih: jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. 

Mesec dana nakon ovoga, predsatavnici sindikata Nezavisnost su za naš portal govorili da PKB ne može biti privatizovan, o čemu možete da pročitate više u tekstu Zašto PKB ne može biti privatizovan?.

Jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća

PKB  je osnovan 1945. godine u Pančevačkom ritu. Jedno je od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi. Učestvuje sa 10%-12% u ukupnoj količini proizvedenog mleka u Srbiji i sa 53% u snabdevanju tržišta Beograda. Zapošljava više od 1.700 radnika, od kojih 120 u zavisnim preduzećima. Ratarska proizvodnja je organizovana na 20.500 ha obradivog zemljišta, a u vlasništvu ima oko 23.000 grla stoke. Rasni sastav je holštajn-frizijska rasa, oplemenjena kanadskom i američkom genetikom.


Tagovi

PKB Beograd Tender Početna cena Ministarstvo privrede


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]