Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarice
  • 01.12.2023. 18:00

Pala cijena pšenice i kukuruza - Poljska protestuje, a Slovačka uvodi zabrane

U Evropi padaju cijene žitarica i uljarica. Pšenica i kukuruz poskupili u SAD-u. Poljsku trese skandal, a Slovačka pooštrila ograničenja za uvoz ukrajinske robe.

Foto: Depositphotos/elena_larina
  • 157
  • 14
  • 0

Tržište žitarica i uljarica su ove sedmice zahvatile promjene. U četvrtak su na berzama poskupili pšenica i kukuruz, dok je gubitnik bila uljana repica. Petak je donio promjene, jer je smanjen broj kratkoročnih ugovora. U Čikagu ih je za tri dana sklopljeno samo 23.000. Porasla je prodaja američke soje zbog kupovine od strane Kine.

Cijene padaju u Evropi

Veliki izvoz u SAD-u je potaknuo rast cijena sa obe strane Atlantika, međutim u petak u 14 h cijene su pokazale pad. Na pariskom Matifu cijena pšenice za decembarske ugovore je pala na 218,25 evra/t, dok je kukuruz pao na 197,25 evra/t.

I uljanu repicu prati isti trend, a koštala je 442,50 evra/t. Evropska žetva ove uljarice je bila nešto veća nego što se prognoziralo. Evropska komisija je objavila da je prognoza prinosa u odnosu na oktobar povećana za 100.000 tona na 19,9 miliona tona, što predstavlja najveći nivo u poslednjih devet godina.

Cijena pšenice na pariškoj berzi

Kraj sedmice je donio rast cijene pšenice na CBoT-u gdje je za tonu trebalo izdvojiti 192,55 evra. Rast je zabilježio i kukuruz koji je koštao 167,05 evra/t, dok je soja zabilježila pad na 453,38 evra/t. U Brazilu se očekuju povoljni vremenski uslovi, padavine, za usjeve soje u Mato Grossu početkom decembra.

Manje pšenice iz Rusije i Ukrajine?

Postoji nada da će evropska pšenica pronaći kupce. Trgovci računaju na povećanje izvoznih cijena ruske, ali i na zimske uslove koji će uticati na manji obim transporta iz Crnog mora, što bi smanjilo dopremanje pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Cijena kukuruza na pariškoj berzi:

Evropski poljoprivrednici se i dalje bore sa problemom uvoza iz Ukrajine, posebno žitarica. Poljsku trese poljoprivredni skandal zbog uvoza velikih količina ukrajinskih žitarica, prvenstveno pšenice. Poljski vozači kamiona i poljoprivrednici blokirali su još dvije kontrolne točke na granici s Ukrajinom - i sada ih je ukupno četiri. Planiraju protestirati na graničnom prijelazu “Medyka-Sheghini” do 3. januara 2024. 

Traži se panevropsko rješenje

Vlada Slovačke je usvojila pooštrena ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje je predložilo njihovo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. U svojoj odluci su naveli na koje se proizvode odnosi, a lista je proširena u odnosu na raniju odluku. Uveden je i režim stavljanja carinskih pečata na sve ostale ukrajinske poljoprivredno-prehrambene pošiljke koje prolaze kroz ovu zemlju.

"I dalje insistiramo da nam je potrebno panevropsko rješenje kada je u pitanju uvoz robe iz Ukrajine. Proširenje zabrane u pojedinim državama članicama jednostavno nema 100 postotni učinak na zaštitu naših poljoprivrednih tržišta", rekao je ministar poljoprivrede Richard Takáč. Naveo je da Slovačka traži trgovinski i tranzitni režim iz Ukrajine što garantuje da se domaće tržište poljoprivrede i hrane može cjenovno takmičiti s ukrajinskim, a s druge strane garantuje da kvalitet uvoza iz Ukrajine odgovara evropskim pravilima.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Sijena soje Ukrajinska pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.