Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EMBER projekat
  • 02.10.2017. 08:00

Odbrana od poplava u prekograničnom pojasu

Srbija i Hrvatska zajedno proveravaju koliko brzo mogu da reaguju u slučaju poplava.

Foto: youtube
  • 242
  • 11
  • 0

Međunarodna vežba Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije i Sekretarijata Pokrajinske vlade Vojvodine održana je paralelno u Vinkovcima i Novom Sadu. Vežba je sprovedena Odlukom župana Vukovarsko-sremske županije Bože Galića, pod nazivom "Odbrana od poplava u prekograničnom pojasu 2017" i sprovedena je u sklopu projektnih aktivnosti projekta "EMBER".

Vežbom je proveravana osposobljenost, uvežbanost i operativno postupanje Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije i Operativno stručnog tima za odbranu od poplave Sekretarijata Pokrajinske vlade Vojvodine.

Provera i primena

Tema vežbe bila je odbrana od poplava i evakuacija i zbrinjavanje stanovništva, materijalno-tehničkih sredstava i domaćih životinja. Proveravana su planska rešenja i procedure, kao i sprovođenje mera civilne zaštite (evakuacija, zbrinjavanje, asanacija terena) i primena postupaka i obrazaca za traženje i primanje pomoći.

Simuliran je ekstremno visok vodostaj used obilnih kiša na slivu reke Save i proglašenje vanrednog stanja na deonici branjenog područja D.1 kroz Vukovarsko sremsku županiju. Potom je simulirana visina vodostaja od +1.191 cm na mernoj stanici Županja, sa tendencijom daljeg rasta uz mogućnost poplave.

Dobra pripremljenost

U analizi vežbe je zaključeno da su svi članovi dobro edukovani i upoznati sa planovima i procedurama iz područja zaštite i spašavanja i civilne zaštite, da su odluke donesene u skladu sa Zakonom i da se u slučaju potrebe učesnici mogu aktivirati po hitnom postupku u vrlo kratkom vremenu.

Foto: youtube


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao