Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od grada
  • 20.05.2015. 13:00

Odbrana od grada - gorući problem poljoprivrede

Odbrana od grada među gorućim je problemima poljoprivrede, zbog čega je ministarka poljoprivrede inicirala što skorije donošenje Zakona o gradu.

  • 117
  • 8
  • 0

Ministaraka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković najavila je pomoć malinarima koji su zbog nedavnog grada pretpeli velike štete.

Potreban Zakon o gradu

Gostujući u Dnevniku RTS-a, istaknula je da Ministarstvo čini sve što je u njihovoj moći, kako bi pomogli malom poljoprivredniku i zaštitili domaću proizvodnju. Dodatno je istakla da je odbrana od grada među gorućim problemima poljoprivrede, zbog čega je inicirala što skorije donošenje Zakona o gradu ali i uputila apel lokalnim samoupravama da daju maksimalan doprinos u skladu sa svojim mogućnostima da sistem funkcioniše što bolje.

Osnovana Radna grupa za stručnu pomoć

Radna grupa koju čine stručnjaci iz Ministarstva, ali i iz oblasti malinarstva, oformljena je, a zadatak im je obići parcele koje su pogođene gradom, kako bi se malinari uz stručnu pomoć što pre oporavili. Ministarka je tom prilikom podsetila i na važnost osiguranja useva jer je to u ovom ovom momentu najbolji i najsigurniji način zaštite, tim više što država regresira premiju osiguranja u iznosu od 40 odsto.

"Izuzetno je važno, i svesni smo toga, da je neophodno da se uspostavi dobar odnos između osiguravajućih kuća i proizvođača, da se uspostavi odnos poverenja, jer tamo gde je odnos poverenja uspostavljen, ljudi nemaju problem", zaključila je ministarka i napomenula da u EU, gde su poljoprivrednici mnogo jači i stabilniji, osigurane poljoprivredne površine iznose 80 odsto.

Problemi i u sektoru stočarstva

Kako prenosi portal blic.rs, ministarka je jučer komentarisala i predlog opozicije da Vlada Srbije treba da zaštiti mlekare i da hitno donese meru zabrane uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU. Smatra da je licemerno da oni koji su potpisali SSP, sada pozivaju na njegovo nepoštovanje. Podsetila je da su u sektoru stočastva i mlekarstva preduzete razne mere zaštite, a kao primer ministarka je navela zaštićene premije za mleko, povećanje izdvajanja po grlu po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara, uvedene zaštitne mere za uvoz mlečnih proizvoda, a sve u svrhu što bolje zaštite proizvođača. Za rešavanje problema koji su nastali kao direktna psoledica potpisanog SSP-a, prema rečima ministarke, Vlada Srbije je izvojila gotovo milijardu dinara.


Tagovi

Zakon o gradu Odbrana od grada Osiguranje useva Radna grupa Stručna pomoć Malinari Štete Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivrednici

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u