Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa đubriva
  • 22.05.2022. 15:00

Na meti lopova đubrivo australijskih poljoprivrednika

Sezona poljoprivrednih radova je od farmera napravila lake mete. Najčešće nisu prisutni zbog radova na poljima i ne mogu da prate ko se kreće oko njihovih imanja.

Foto: Depositphotos/PongMoji
  • 81
  • 20
  • 0

Da od krađe s poljoprivrednih imanja nisu zaštićeni ni u Australiji, dokaz je nedavna krađa đubriva. Policija istražuje slučaj krađe 36.000 litara tečnog azotnog đubriva sa seoskog imanja u Vateningu, u regiji na zapadu tog kontinenta, preneo je Marketztrick.

Vrednost ukradenog đubriva je skoro 50.000 australijskih dolara.

Ovo nije prvi takav slučaj u tom području. U aprilu prošle godine je u Muri ukradeno 40.000 litara tečnog đubriva, a prošle nedelje je jedan poljoprivrednik pokušao da napuni mašinu i otkrio da mu nedostaje 60.000 litara, što je polovina onoga što je imao u skladištu. 

Đubrivo tražena roba

Zbog visoke cene, đubrivo je postalo tražena roba. Cene su u poslednjih godinu dana dostigle rekordne iznose, a pojedini su farmeri osigurali zalihe u većim količinama.

Posao kradljivcima olakšava i to što su skladišta bez nadzora. Iz australijske policije navode da poljoprivrednici treba da ih osiguraju zaključavanjem pa čak i kamerama.

Poljoprivrednici su "glineni golubovi"

Sezona poljoprivrednih radova je od farmera napravila lake mete. Najčešće nisu prisutni zbog radova na poljima i ne mogu pratiti ko se kreće oko njihovih imanja.

To daje prednost lopovima da osmotre područje i odrade posao kada su najsigurniji da ih niko neće primetiti.

Uplatili više od 86.000 evra za đubrivo - nikada ga nisu dobili

Predsednik udruženja stočara iz Jorka Toni Sibruk opisao je farmere kao "glinene golubove". Ističe da su skladišta veoma ranjiva i da im neće pomoći zaključavanje, jer sada postoje prenosni uređaji za sečenje metala. Preporučuje zaštitu video nadzorom.


Tagovi

Đubrivo Krađa Tražena roba Ukrali đubrivo Cene đubriva Toni Sibruk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]