Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na konje
  • 09.09.2020. 15:00

Monstruozno: Nepoznati počinioci napadaju konje, seku im uši, genitalije i kožu

U 20 francuskih krajeva zabeleženi su stravični slučajevi sakaćenja konja. Nepoznati počinioci seku im uši, genitalije i kožu, a vlasnici i cela država su u šoku.

Foto: Depositphotos/anjajuli
  • 297
  • 14
  • 0

"Stresno mi je i pomisliti šta se desilo prošlu noć. Kad dolazimo ujutru ne znamo šta ćemo zateći", kaže Didijer Fruket, vlasnik konjičkog kluba sa oko 80 životinja u blizini Pariza.

Ovaj vlasnik i drugi ljubitelji konja širom Francuske imaju razloga za zabrinutost. Kako prenosi fr24news, poslednjih nedelja zemlja je šokirana nizom sakaćenja više od 150 ovih plemenitih životinja kojima su odsečene uši, genitalije i razrezana koža.

Šta je motiv počinioca i dalje je nepoznato. Da li je to mržnja prema životinjama? Čin neke sekte? Ili jeziv izazov koji se širi društvenim mrežama?

Monstruozni napadači i dalje nepoznati

Istražitelji nemaju čvrste dokaze. Vlasti navode da se radi o napadima više počinioca čije se metode razlikuju širom zemlje, što dodatno komplikuje istragu. 

Fruket ništa ne prepušta slučaju i preduzeo je mere opreza u svojim stajama u gradiću Lile dom u departmanu Val du ezu, severno od Pariza, a tim područjem patroliraju i žandari. Takođe, postavio je i nadzorne kamere koje detektuju pokrete.

"Nije nas briga za cenu bezbednosti naših konja", istakao je.

Gradić Val du ezu prvi put je zabeležio slučajeve napada u subotu. Dve kobile su ranjene, ali nisu uginule. Jednoj su ozleđene genitalije, a druga ima povredu dugu 30 centimetara na boku.

Jeziva okrutnost prema konjima: Ostavljeni da uginu od gladi

Tokom leta svakodnevno su dolazili izveštaji o novim sakaćenjima konja širom Francuske.

"Zbog toga gotovo ni ne spavamo", dodao je Fruket.

Policija je prošli vikend tragala za dvojicom osumnjičenih u regiji Cut dor nakon što je vlasnik staja prijavio upad na njegovo imanje i povredu jednog konja. Koliko policija ozbiljno shvata ovaj slučaj, pokazuje to što je na teren poslato 40 službenika, policijski psi i helikopter, ali krivci zasad nisu pronađeni.

U ponedeljak je u nacionalnoj istrazi uhvaćen prvi osumnjičeni. Pritvoren je muškarac smatran odgovornim za napad na tri konja u departmanu Jone jer je odgovarao opisu napadača. Ali, brzo je pušten bez podizanja optužnice. 

Više počinioca, ali šta je motiv?

Jahačica Eloiz Lang iz Kouerona na zapadu Francuske još je potresena zbog napada na njenog konja Ambituksa.

"Videla sam da ima na desetak tragova ranjavanja nožem. Imao ih je na ramenima, boku, prsima. Povrede su bile dužine 30 cmViše gotovo i ne spavamo, stalno razmišljamo o tome", rekla je. 

Slični napadi zabeleženi su u čak 20 francuskih departmana.

"Dvadesetak je slučajeva odsečenih ušiju, ali zabeleženi su i drugi napadi poput sakaćenja genitalija i ranjavanja oštrim predmetima", rekao je šef francuske žandarmerije, Huber Persi du Ser. Kaže i kako ima puno počinioca različitih metoda delovanja.

Pokrenute su 153 istrage širom zemlje zbog nasilja nad konjima, objavio je ministar unutrašnjih poslova, Gerlad Darmanin. Francuska nacionalna istražna agencija La Miviludes koja se bavi sektama i pomaže u ovoj istrazi, nije pronašla dokaze sotonskih obreda, ali ta mogućnost "još nije odbačena", rekao je du Ser.

Vlasti takođe strahuju da će novi napadi i neuspeh policije da pronađe krivce podstakne paranoju, čak i to da bi neki mogli da uzmu pravdu u svoje ruke. 

Dve žene, majka i ćerka iz Bretanje, uskoro će na sud jer su pretile ljudima koje su smatrale krivcima za napad na konje. Za pretnju bi mogle da dobiju do pet godina zatvora, a policija smatra neprihvatljivim da uzgajivači sami uzimaju pravdu u svoje ruke.


Tagovi

Francuska Povređivanje konja Sakaćenje Konji Gnusan čin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.