Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet mleka
  • 16.01.2018. 14:15

Laboratorija za kontrolu mleka počela sa radom

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) očekuje dobijanje akreditacije za laboratoriju do kraja godine.

Foto: jarmoluk / Pixabay
  • 367
  • 16
  • 0

Laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u Batajnici, za koju se govorilo da će biti otvorena krajem juna prošle godine, počela je sa radom. Nadležna je za monitoring proizvodnje mleka na celoj teritoriji Srbije.

"Cilj je utvrđivanje kvaliteta kod primarnih proizvođača, kako bi se uz dodatne edukacije i rad sa njima unapredila proizvodnja mleka u Republici Srbiji. Monitoring mleka koji se realizuje, biće potpuno besplatan", navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) očekuje dobijanje akreditacije za laboratoriju do kraja godine. Na osnovu toga će od naredne godine visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta.

Još dve laboratorije?

Podsetimo, iz Ministarstva je u martu najavljeno i da će se "osim batajničke laboratorije, nezavisnom kontrolom baviti i laboratorija koja će se nalaziti u Novom Sadu, a u planu je otvaranje još jedne laboratorije zadužene za teritoriju centralne Srbije. Pomenute laboratorije biće povezane specijalnim informacionim sistemom, tako da će se rezultati svih analiza prosleđivati Upravi za veterinu, proizvođačima i mlekarama".

Pročitajte više u članku Nacionalna laboratorija za mleko krajem juna.

Foto: jarmoluk / Pixabay


Tagovi

Laboratorija Kontrola mleka Kvalitet mleka Premija Batajnica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.