Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbrinjavanje stajnjaka
  • 26.02.2024. 18:00

Kriza zbog stajnjaka: Ne znaju kuda s viškom, a troškovi zbrinjavanja previsoki

Od sljedeće godine u Nizozemskoj će se dogoditi akutno usko grlo jer dnevno imam 300.000 kamiona cisterni s kapacitetom od 35 tona kravljeg gnoja svaki, procjenjuju stručnjaci

Foto: Depositphotos/Unit64
  • 75
  • 34
  • 0

Višak gnojiva u Nizozemskoj će se do 2026. godine upeterostručiti, a troškovi zbrinjavanja bi se mogli udvostručiti s dosadašnjih 20 do 25 eura po toni na 40 do 50 €/t, riječi su Jana Roefsa, direktora za procjenu tržišta gnojiva (NCM). 

To će biti trošak koji mnogi farmeri neće moći podnijeti, piše Agrarheute

Problematične tri mjere 

Razlog je pooštravanje propisa o onečišćenju voda koji će biti na snazi od 1. januara 2025. Stručnjaci strahuju od potpunog zastoja na ovom tržištu. "Od sljedeće godine u Nizozemskoj će se dogoditi akutno usko grlo jer dnevno imam 300.000 kamiona cisterni s kapacitetom od 35 tona kravljeg gnoja svaki", procjenjuje Roefs dodajući da će tržište biti pod dodatnim pritiskom u nadolazećim godinama. 

Ovo je prvi put da su izračunati učinci pooštravanja ove politike. Jedna od promjena je prisilno smanjenje izuzeća koje je nizozemskim poljoprivrednicima omogućilo da na svojim poljima rasipaju više gnoja nego što to može većina evropskih poljoprivrednika. Ta svojevrsna privlegija istječe 2024. godine. 

Osim toga, ove godine su odredili i pravilo zaštitnih pojaseva duž kanala koji se ne smiju gnojiti. Također, ministar poljoprivrede Piet Adema koji je na odlasku, proširio je površinu zemljišta koje se smatra zagađeno gnojivima, a na kojima je kvaliteta vode jako loša, s 40 na 60 posto. 

Prema NCM-u, ove tri mjere u iduće tri godine rezultirat će značajnim povećanjem domaćeg viška gnojiva koje se neće moći odvoziti, septičke jame će se prelijevati jer ga stoka i dalje proizvodi. 

Pad populacije stoke 

Sve će ovo, predviđa se, dovesti do pada populacije stoke. Roefs smatra da čak ni 30-postotno smanjenje njihovog broja, a koje zahtijeva Nizozemska agencija za utjecaj na okoliš neće riješiti probleme s amonijakom. 

"Još uvijek postoji velik dio stočarskog sektora u Nizozemskoj koji treba postati još održiviji", poručio je on dodavši da to zahtijeva inovacije kao što je zamjena mineralnog gnojiva u ratarstvu onime životinjskog porijekla te korištenje za proizvodnju bioplina. 


Tagovi

Stajsko gnojivo Višak stajnjaka Kriza u stočarstvu Nizozemska Nizozemsko stočarstvo Zbrinjavanje stajnjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁