Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenski uslovi
  • 08.07.2015. 18:00

Kraj žetve ječma, sledi setva ozime pšenice

Suvo vreme pogodovalo je žetvi, a povremene padavine osvežile su poljoprivredne kulture i pripremile ih za nastavak vegetacije, ali u proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost biljnih štetočina.

Foto: depositphotos.com
  • 90
  • 3
  • 0

Suvo vreme i više temperature omogućili su da se privede kraju žetva ječma i počne žetva ozime pšenice u ravničarskim područjima, kao i ostali planirani poljoprivredni radovi.

Povremene padavine i temperature vazduha oko proseka tokom protekle sedmice osvežile su prolećne ratarske, voćarsko-vinogradarske i povrtarske poljoprivredne kulture i pripremile ih za nastavak vegetacije.

Najviše padavina izmereno je u centralnim i istočnim delovima Srbije sa dospelim količinama od 25 do 35 mm. U ostalim delovima zemlje bilo je oko 10 mm, dok na severu Bačke i Banata nije bilo padavina, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Iako su padavine u drugoj polovini juna bile svakodnevna pojava, procenat padavina tokom meseca u odnosu na prosek je bio najniži u Vojvodini i na jugu zemlje, između 25 i 50 odsto. U centralnim delovima Srbije procenat dospelih padavina je u okvirima proseka za ovo doba godine.

Zabeležena aktivnost biljnih štetočina

Tokom proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost biljnih štetočina. U toku je rani period polaganja jaja druge generacije jabukovog smotavca. Prisutna su jaja svih razvojnih stadijuma, od sveže položenih do jaja pred piljenje i tek ispiljene larve.

Aktivan je šljivin smotavac, a u pojedinim zasadima šljive došlo je i do jače pojave eriofidne grinje. Na vinovoj lozi registrovano je prisustvo pepeljastog grožđanog moljca. U pogledu ratarskih kultura na usevu paprike registrovan je povećan broj novopoloženih jaja pamukove sovice, dok su jajna legala kukuruznog plamenca prisutna u malom broju.

Foto: depositphotos.com; thierrdyu47


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Žetva ječma Padavine Žetva ozime pšenice Jabukov smotavac Eriofidne grinje Pamukove sovice Vinova loza Kukuruzni plamenac Zasadi šljive

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D