Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu u EU
  • 01.10.2016. 18:00

Koliko žene učestvuju u ruralnom razvoju?

Žene na selu često su ekonomski zavisne od svojih muževa, samo 29 ih je nosioc poljoprivrednog gazdinstva, za njih ne postoji radno vreme, a bore se i sa nedostatkom osnovnih socijalnih i prava na penziju.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 4.930
  • 243
  • 0

"Moramo ohrabriti žene i podstaći dalji razvoj ruralnih područja i veću primenu postojećeg zakonodavstva. Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a učešće žena u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja je niska", zaključila je to hrvatska predstavnica Evropskog parlamenta Marijana Petir govoreći o ulozi, položaju i mogućnostima koje imaju žene u ruralnim područjima Evropske unije.

Petir objašnjava kako ni jedna država članica nije do sada uspostavila tematski program podrške za žene u ruralnim prostorima kakav na primer postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Evropskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Žene malo učestvuju u ruralnom razvoju

"Od ukupnog broja onih koji učestvuju u treninzima ponuđenim u poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicija, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U merama diversifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene", istakla je Petir zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Na zajedničkoj sednici Odbora za prava žena i ravnopravnost polova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj prošle nedelje, hrvatska predstavnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir i predstavnica iz Španije Maria Lidia Senra Rodrigez predstavile su izveštaj na temu "Žene i njihova uloga u ruralnim područjima" na kome rade zajedno - Petir kao predstavnik Odbora za prava žena i ravnopravnost polova, a Senra Rodrigez u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Žene su ključni deo porodice na selu

Petir je objasnila kako žene u ruralnim područjima brinu o porodici, čuvaju tradiciju i životnu sredinu zatim rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih privrednih grana svake zemlje i učestvuju u procesu proizvodnje hrane.

Osim toga, kako je naglasila Petir, žene u ruralnim područjima neprocenjivo su bitne za svoja poljoprivredna gazdinstva, važne su i za razvoj preduzetništva, održivi razvoj, kao i celokupni privredni razvoj.

Na osnovu tih konsultacija, Petir ističe kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, nedovoljno su informatički pismene, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskom nivou, čak 41% ljudi koji žive una ruralnim područjima nisu nikada koristili internet.

Samo 29% žena su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Žene na selu često su ekonomski zavisne od svojih muževa, samo 29% ih je nosioc poljoprivrednog gazdinstva, za njih ne postoji radno vreme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i prava na penziju kao je neplaćeno porodiljsko odsustvo. Bezmalo polovina njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a žene na selu u vrlo maloj meri učestvuju u procesima donošenja odluka na lokalnom i regionalnom nivou.

Petir je objasnila da ona i Rodriguez žele da stvore pozitivno ocenjen izveštaj koji će biti fokusiran na Evropsku uniju, a koji će dati jasne preporuke šta je potrebno preduzeti da bi se položaj žena u ruralnom području unapredio.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Žene Ruralna područja Prava Obrazovanje Održivi razvoj Poljoprivredna gazdinstva Razvoj


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u