Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 10.03.2022. 15:00

Kina povećava svoju proizvodnju hrane, razviće i industriju semena

Kineska vlast nastoji da osigura hranu za domaće tržište. Sve oranične površine se stavljaju u svrhu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje semena.

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 160
  • 50
  • 0

Kineski predsednik, Ksi Đinping izjavio je da Kina mora da obezbedi sigurnost žitarica i osloni se na domaće tržište koje će održati proizvodnju, objavio je Reuters.

"Ne smemo da mislimo da problem hrane nije toliko bitan i ne smemo da se oslanjamo na međunarodno tržište", izjavio je na sastanku sa delegatima Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC). Istakao je da država treba da garantuje snabdevenost svojih građana i uvozi žitarice na odgovarajući način. Izjava je došla usred prekida u globalnom lancu snabdevanja zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, dva najveća proizvođača žitarica.

Đinping je rekao delegatima CPPCC-a da Kina treba da stabilizuje proizvodnju hrane i kukuruza i da proširi proizvodnju soje i uljarica. Pozvao je i na razvoj industrije semena koja je povezana sa nacionalnom sigurnošću.

Nepovoljne vremenske prilike

Ali, i njih čeka teška godina. Kineski ministar poljoprivrede otkriva da bi stanje useva ozime pšenice moglo da bude najgore u istoriji jer su uoči setve izostale padavine. Trećina površina pod pšenicom je zasejana sa značajnim zakašnjenjem. Očekuje se da će prinos biti manji za više od 20 odsto.

U Evropi već postoji nestašica žitarica, a događaji u Ukrajini doveli su do poremećaja u snabdevanju što je rezultiralo rastom cene pšenice na četrnaestogodišnji maksimum. U Kini su ove sedmice takođe skočile na rekordno visoke vrednosti zbog problema domaće ponude i delovanja ukrajinske krize. Prema planovima tamošnje vlade, planirano je povećanje proizvodnje soje i drugih uljarica, a zemlja će povećati i stopu proizvodnje kukuruza.

Uvoz kukuruza u 2021. godini je dostigao rekordne iznose zbog niskih zaliha i skokova domaćih cena.

Ulaganje u osiguranje useva

Ova je zemlja izdvojila 1,6 milijardi juana (253,40 milijuna dolara) za stabilizaciju proizvodnje ozime pšenice, saopštilo je njihovo ministarstvo finansija. 

Takođe, vlada će 2022. obezbediti 6,59 milijardi dolara subvencija za osiguranje useva što je 30,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Sve oranice će biti namenjene za agrarnu proizvodnju, posebno žitarica, kako bi se zaštitila površina poljoprivrednog zemljišta i brže oživela semenska industrija.


Tagovi

Kina Xi Jinping Žitarice Tržište pšenice Nestašica žitarica Domaća proizvodnja Prehrambena sigurnost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u