Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svemirska misija Change 4 space
  • 13.01.2018. 18:30

Kina istražuje uzgoj povrća na Mesecu

Kontejner, koji će biti poslat, sadržaće semena, ali i jaja insekata.

Foto: DasWortgewand / Pixabay
  • 155
  • 7
  • 0

Kineska misija "Chang'e 4 space", koja će biti lansirana u junu ove godine, poneće, pomoću rakete "Long March 4C", satelit, koji će biti smešten 60.000 kilometara iza meseca. Kasnije će biti poslat "rover" - vozilo sa daljinskim upravljanjem, kome će satelit pomoći da bezbedno sleti.

Ovo će biti prvo sletanje ikada na neistraženu površinu Meseca. Posebno je zanimljivo što će baš ovde biti istraženo da li na mesečevoj površini može da uspeva - povrće! Rover će poneti baštenski alat.

Kontejner sa semenima i insektima

Kontejner, koji će biti poslat, sadržaće semena, ali i jaja insekata. On je napravljen od posebne legure aluminijuma, a pokazaće kakav je proces rasta biljaka i insekata na Mesecu.

"Kontejner će sadržati krompir, seme jastučca (Aubrieta deltoidea) i jaja svilene bube. Ideja je da bube proizvedu ugljen dioksid, dok će krompir i jastučak emitovati kiseonik, kroz fotosintezu. Zajedno bi trebalo da uspostave ekosistem na Mesecu", objasnio je dizajner kontejnera Zang Juan (Zhang Yuanxun).

Ova saznanja biće korisna i za istraživanje budućih eko baza na drugim planetama. "Kinezi pomeraju granice ovakvim misijama", rekao je analitičar Brajan Harvi (Brian Harvey), a prenosi Dejli mejl.

Foto: DasWortgewand / Pixabay


Tagovi

Brian Harvey Zhang Yuanxun Kina Mesec Povrće Seme Svilena buba Change 4 space


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]