Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana i depresija
  • 24.09.2019. 18:00

Istraživanje: Brza hrana bogata natrijumom i siromašna kalijumom - veći rizik od depresije

Istraživanje je sprovedeno među tinejdžerima. Istraživači su uporedili samoprijavljene simptome depresije s koncentracijom natrijuma i kalijuma kod tinejdžera, merene testom urina, tokom godinu i po.

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 140
  • 4
  • 0

Novo istraživanje pokazuje da je kod tinejdžera s nezdravim prehrambenim navikama veća verovatnoća da će biti skloni depresiji. Hrana koja sadrži dosta natrijuma i malo kalijuma (poput brze hrane) povezana je s težim simptomima depresije. Ovi rezultati sugerišu da konzumiranje više voća, povrća i žitarica može pomoći poboljšanju mentalnog zdravlja. Ali potrebno je više istraživanja kako bi i druge prehrambene i životne činjenice potvrdile ove rezultate. 

Za potrebe studije, objavljene 23. avgusta, u časopisu "Physiological Reports", istraživači su posmatrali 76 učenika srednjih škola u urbanom delu Alabame (SAD). Uporedili su samoprijavljene simptome depresije s koncentracijom natrijuma i kalijuma kod tinejdžera, merene testom urina, tokom godinu i po, piše businessinsider

Istraživači su otkrili da je kod tinejdžera, koji su sami prijavili simptome depresije, nađen viši nivo natrijuma i niži nivo kalijuma

Takođe su otkrili da natrijum ima učinak na raspoloženje, što dolazi s vremenom - depresivni tinejdžeri s visokim unosom natrijuma nisu nužno bili depresivni na početku studije.

Nalazi sugerišu da hrana bogata soli i sa malo kalijuma može s vremenom biti štetna za mentalno zdravlje, a konzumiranje više voća, povrća i druge hrane može pomoći ublažavanju simptoma depresije. Tu se posebno ističu namirnice koje sadrže kalijum kao što je banana, narandža, paradajz, krompir, ali i sušena kajsija i šljiva, pasulj, grašak, spanać, brokula, kelj, krastavac, bundeva, orasi, badem, lešnik, riba, jogurt...

Loša ishrana odavno je povezana s rizicima problema mentalnog zdravlja, tvrde autori studije, iako nije jasno kako.

Iako se ranije istraživanje oslanjalo na prehrambene navike učesnika, metoda za koju je otkriveno da je pristrana, ova studija je preciznije procenila ishranu ljudi upoređujući nivo natrijuma i kalijuma u mokraći učesnika.


Tagovi

Hrana Depresija Natrijum u hrani Namirnice Kalijum Voće Povrće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)