Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 22.09.2015. 13:15

I Severna Irska zabranila uzgoj GMO useva

Severna Irska zabranila je uzgoj GMO useva. Smatraju da bi takav uzgoj ugrozito njihov imidž čiste i ekološke sredine.

  • 158
  • 7
  • 0

Ministar za zaštitu životne sredine Severne Irske, Mark Durkan, zabranio je uzgoj useva sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) u Severnoj Irskoj, javlja britanski javni servis BBC.

Durkan je izjavio da ne veruje u prednosti GMO useva, kao i da relativno mala površina poljoprivrednih gazdinstava u Severnoj Irskoj može predstavljati potencijalne poteškoće ako bi želeli da odvoje GMO od ne-GMO useva.

Ponosni na bogat biodiverzitet

Prema njegovoj oceni, troškovi održavanja tog razdvajanja useva bi bili izuzetno visoki. "Osim toga, mi smo ponosni na naše prirodno okruženje i bogat biodiverzitet. Širom sveta nas doživljavaju kao čistu i ekološku sredinu. Mislim da uzgajanje GMO useva, koje je, kako priznajem kontroverzno, može ugroziti naš imidž", izjavio je Durkan.

Vodeći GMO usevi su soja i kukuruz

Kako podseća britanski servis, Škotska je u avgustu zabranila uzgoj GMO useva. Evropska unija je ranije ove godine saopštila da svaka od 28 zemalja članica može usvojiti sopstveni stav o ovom pitanju, dok u Britaniji svaki regionalni parlament ima pravo na sopstvenu odluku. Osamnaest miliona farmera u 28 zemalja EU uzgaja GMO useve na 181 milion hektara, što je 13 odsto obradivog zemljišta na svetu. Glavni proizvođači su u SAD, Brazilu i Argentini, a vodeći GMO usevi su soja i kukuruz.

Pre nego se počne sa uzgojem GMO u Evropi, potrebno je dobijanje dozvole za te useve. Do sada je 48 genetski modifikovanih organizama dobilo dozvolu za potencijalnu upotrebu prilikom hranjenja životinja u EU.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

GMO Severna Irska Farmeri Biodiverzitet Mark Durkan Soja Kukuruz Ekološka sredina Prirodno okruženje SAD Brazil Argentina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)