Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 17.06.2022. 18:00

Holandski farmeri upali u dvorište ministarke, najavljuju veliki protest

Vlada želi da smanji emisije azota, a to za neke stočare znači gašenje farmi. Sukobi su sve intenzivniji.

Foto: Facebook/Voll Gass/YT/Printscreen
  • 1.226
  • 310
  • 0

Holandska vlada je predstavila ciljeve za smanjenje emisije azota kako bi se zaštitila životna sredina. To je razlog velikih protesta i negodovanja poljoprivrednih proizvođača u toj zemlji. Novi zahtevi razbesnili su poljoprivrednike koji već nekoliko dana na razne načine pokazuju svoje nezadovoljstvo. 

Premijer Mark Rute priznao je da će ovim biti pogođeni mnogi, a nova ministarka za prirodu i azot, Kristijan van der Val je izjavila da se moraju preduzeti veoma oštre mere. To je izazvalo polemiku između parlamentarnih stranaka. U fokusu je kritika neperspektivnosti poljoprivrede i poziv da se prilagode zahtevi Vlade.

Došli pred vrata ministarke

Podstaknuti ovom situacijom, desetak poljoprivrednika iz organizacije "Voll Gass" je pre nekoliko dana upalo u dvorište ministarke Van der Val i tamo održalo proteste. Traktorima su došli do njene kuće želeći da joj uruče "pismo ostavke". Ona je izašla napolje, a kada se nakon razgovora sa njima htela vratiti unutra, jedan od njih je rekao da nije zadovoljan odgovorom. Ministarka je tada jasno stavila do znanja kako se oseća zbog ovog čina rekavši da joj se deca unutra tresu. Farmer je rekao da se i farmeri tresu. U sve se hteo umešati i ministarkin muž, ali ga je ona odgurnula. Potom se rukovala s nezadovoljnim farmerom nakon čega su demonstranti otišli. Ovakav čin naišao je na osudu javnosti. 

Takođe, železnički saobraćaj između Vordena i Vintersvijka bio je zaustavljen nakon što su farmeri traktorima blokirali prugu u blizini železničke stanice "Lichtenvoorde-Groenlo". Akcija je počela u 20:30h, a sve je završeno u 22h iste večeri.

Pretili belgijskoj ministrici? 

Belgijska policija istražuje pretnje flamanskoj ministarki za azot Zuhal Demir, koja je podržala minstarku Van der Val. Kada je Demir otišla na razgovor s farmerima naišla je na blokade traktorima, a na jednom je bila pričvršćena obešena lutka s natpisom koji je pozivao na njenu ostavku.

Holandski ministar poljoprivrede Henk Staghouver otkazao je posetu u Rensvudu jednom proizvođaču koji strahuje šta bi se moglo dogoditi na njegovom imanju ako do posete dođe. Protesti nisu završeni, a kompromis između dve strane još se ne nazire. Poljoprivrednici poručuju da je Vlada zaglavila u pravnom blatu neisplativih standarda.

Trideset ruralnih opština okupljenih u grupu P10 odbacilo je planove o azotu. Ujedinjeni su u svom bojkotu jer strahuju da će nove mere uništiti kvalitet života na selu. Ističu da se uklanjanjem celog poljoprivrednog sektora u nekim područjima može izazvti nestabilnost.

Veliki nacionalni protest farmera planira se održati u Strou, Gelderland, na imanju jednog farmera, u sredu, 22. juna. Cilj je da se barem nekoliko pokrajina izjasni po ovom pitanju.

Najavljuju veliki protest (Foto: Facebook/Voll Gass)

Značajno će smanjiti broj grla?

Podsetimo, u Holandiji je naloženo smanjenje emisije do 70 odsto, a u prirodnim rezervatima i 95 odsto do 2030. godine. Za ciljeve očuvanja prirode, azota, vode i klime, uključujući promene u poljoprivredi je namenjeno 24,3 milijarde evra. Za neke stočare bi to značilo da značajno smanje broj grla na farmama, a deo bi u potpunosti morao da prestane da se bavi stočarstvom.

Nedavno su svoj protest iskazali zatvaranjem krava u štale, jer su im za ispašu potrebne dozvole.

Apsurd: Za ispašu krava u Holadniji potrebna dozvola - stočari protestuju

Proizvođači imaju problema i sa dozvolama za najsavremenije farme sa niskom emisijom azota, a koje razmatraju sudije Državnog veća. Takav je slučaj sa osam mlekarskih farmi u pokrajini Utreht. Okružni sud Centralne Holandije presudio je prošle godine da nije uverljivo dokazano da štale sa niskim emisijama zaista smanjuju emisije kako je predviđeno. Takav tok događaja plaši mnogobrojne stočare.


Tagovi

Holadija Emisija azota Protesti poljoprivrednika Poljoprivrednici Protesti stočara


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer