Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2021. 18:00

Francuski stručnjaci pronašli alternative neonikotinoidima

Francuska agencija ANSES je otkrila četiri kratkoročna rešenja koja bi mogla da posluže umesto neonikotinoida i još 18 mogućnosti koje će biti dostupne za dve do tri godine.

Foto: Renata Prusina
  • 146
  • 12
  • 0

Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja ANSES, ispitala je alternative neonikotinoidima u uzgoju šećerne repe koji su zabranjeni za upotrebu od 2018. godine. Istovremeno su pregledali i 3.800 naučnih radova i doneli odluku o tome koje su 22 mogućnosti zamene ove aktivne materije, od kojih su četiri kratkoročne, piše news.in-24.

To uključuje aktivne materije flonikamid i spirotetramat, odobrene za korišćenje u Evropskoj uniji. Osim njih, navode da je pogodno malčiranje kao i organsko đubrenje.

"Ova rešenja su efikasna, ali nisu dovoljna za samostalnu upotrebu", napominju iz ANSES-a pojašnjavajući da će uz njih biti potreban integrisani pristup zaštite bilja kako bi se postigla dovoljna efikasnost, a možda i evolucija u proizvodnim praksama. 

Na raspolaganju još 18 opcija

Dakle, iako je većina zamena postigla dobru efikasnost, samostalno nisu mogle u dovoljnoj meri da smanje štetu koju su prouzrokovale lisne vaši i virus žutice. Zbog toga ova agencija traži unapređenje istraživanja i razvoja alternativnih praksi kako bi se metode delotvorne na ostale useve prilagodile i uzgoju šećerne repe. Prema njima, važno je i testiranje kombinacija sredstava za zaštitu bilja kao deo integrisanog pristupa zaštiti useva.

Osim ranije spomenutih alternativa koje su već dostupne, u naredne dve do tri godine biće ih još 18, navode iz ANSES-a. Osim pesticida, spominju i biološke metode poput upotrebe mikroorganizama i korisnih insekata, kao i biljnih i mineralnih ulja, kao i novih sorti i biljnih stimulatora.

Vlasti u Francuskoj takođe vide izlaz u metodama uzgoja šećerne repe u kombinaciji sa drugim usevima koji utiču na populaciju lisnih vaši ili privlače njihove prirodne neprijatelje.


Tagovi

Lisne vaši Zaštita bilja Alternative Neonikotinoidi Uzgoj šećerne repe Francuska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u