Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna konsultacije
  • 23.11.2023. 12:00

Federalno ministarstvo poljoprivrede objavilo trogodišnji plan rada

Reformska mjera - izmjena sistema novčanih podrški, ponovo uvrštena u program za period 2023. - 2025. godina.

Foto: FMPVŠ
  • 173
  • 30
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je Nacrt trogodišnjeg plana rada za period 2024. - 2026. godina. Riječ je o radnom dokumentu na koji se, tokom trajanja javnih konsultacija, mogu priložiti primjedbe i komentari.

U osvrtu na projekte i aktivnosti realizovane godišnjim planom rada za prethodnu kalendarsku godinu istaknuto je da reformska mjera - izmjena sistema novčanih podrški, koja je predviđena u programom ekonomskih reformi FBiH nije izvršena jer se kasnilo sa izmjenama zakona iz ove oblasti, a radi se o mjerama koje se moraju raditi postepeno i uz snažnu promociju na terenu.

"Ova mjera podrazumijeva prije svega uvođenje direktnih plaćanja po jedinici površine i ima za cilj usklađivanje poljoprivredne politike i uspostavljenih administrativnih i informacionih sistema u FBiH i BiH sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, a s druge strane dugoročno treba doprinijeti unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje", piše u trogodišnjem planu gdje je istaknuto da je ova mjera ponovo uvrštena Program ekonomskih reformi. 

Nova organizacija jedinica

U objavljenom dokumentu se, pored ostalog, navodi da analize pokazuju veliki nedostatak u FMPVŠ vezano za oblast evropskih integracija, strateškog planiranja kao i segment upravljanja i koordiniranja projektima odnosno poslovima pisarne, radi čega bi bilo efiksno da se formira nova osnovna organizacijska jedinica koja bi se bavila ovim poslovima.

Također, utvrđeni su neodgovarajuće institucionalni kapaciteti posebno u pojedinim oblastima od kojih ističu oblast novčanih podrški iz razloga što se na godišnjem nivou implementira više od 150 miliona KM (poljoprivreda, ruralni razvoj i veterinarstvo), zbog čega ju je neophodno je ojačati.

Nedostatak službenika

Potrebno je i popuniti nedostajući broj službenika u Odsjeku za stočarsku proizvodnju, gdje je od sistematizovana tri radna mjesta, uposlen jedan službenik, s obzirom na kompleksnost i obim poslova te donošenje novih propisa i zakonske obaveze uspostave informacionog sistema za praćenje uzgoja svih vrsta uzgojno vrijednih životinja u Federaciji BiH.

"Uspostava odjela za evropske integracije i strateško planiranje će osigurati odgovarajući administrativni kapacitet i bolju koordinaciju i saradnju između relevantnih institucija BiH i entiteta na putu integracija BiH u EU i približavanja standardima EU te unaprijediti postupak planiranja i izvještavanja", stoji u radnoj verziji ovog Narcta.

Trogodišnji plan rada možete pogledati u dokumentu ispod, a koristeći obrazac mogu se dostaviti komentari, primjedbe i prijedlozi najkasnije do 2. decembra na e-mail adresu: info@fmpvs.gov.ba ili u pisanoj formi na adresu: Ul. Hamdije Čemerlića br. 2, 71000 Sarajevo. 


Dokumenti


Tagovi

Plan rada Ministarstvo poljoprivrede FMPVŠ Javne konsultacije Radni dokument


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.