Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 02.09.2022. 18:00

FAO: Padaju cene hrane - peti mesec za redom

Najveći pad cena u avgustu u odnosu na jul je zabeležen kod biljnih ulja, a najmanji kod žitarica. Kakav je trend u odnosu na isti period prošle godine?

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 94
  • 4
  • 0

Prema najnovijim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO, svetske cene hrane su u avgustu 2022. bile manje za 1,9 odsto u odnosu na jul, što je peti uzastopni mesečni pad. Uprkos ovom trendu, indeks je ostao za 7,9 odsto iznad vrednosti pre godinu dana.

Zabeležen je pad svih pet podindeksa, od 1,4 odsto za žitarice do 3,3 odsto za biljna ulja.

Najviše su pale cene ulja

Pad od 3,3 odsto zabeležio je FAO indeks cena biljnih ulja na mesečnom nivou i čak je bio nešto manji nego prošle godine. Ovaj trend je podstaknut nižim svetskim cenama palminog, suncokretovog i repinog, koje su više nego nadoknadile veće kotacije sojinog.

Već peti mesec zaredom padaju međunarodne cene palminog ulja, a uzrok je sezonski rast proizvodnje u jugoistočnoj Aziji i veći izvoz iz Indonezije. Potražnja za suncokretovim je smanjena, a kotacije za uljanu repicu su manje zbog očekivanih dobrih zaliha za predstojeću sezonu 2022/23.

Vrednosti žitarica manje

U odnosu na jul, indeks cena žitarica u avgustu je bio manji za 1,4 odsto, ali je za 11,4 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine. Međunarodne cene pšenice manje su za 5,1 odsto. Dobra žetva očekuje se u Kanadi, SAD i Rusiji, ali i nastavak izvoza iz crnomorskih luka.

Globalne cene pšenice ostale su 10,6 odsto iznad vrednosti u avgustu prošle godine, dok su one za krupnozrne žitarice neznatno porasle za 0,2 odsto. U proseku su za 12,4 odsto iznad prošlogodišnjih.

Zbog uticaja suše očekuje se pad prinosa kukuruza u Evropskoj uniji i SAD, što je rezultiralo povećanjem cenovnih vrednosti od 1,5 odsto. Za ječam i sirak su pale za 3,8 odsto, odnosno 3,4 odsto, dok su za pirinač stabilne.

Veća ponuda mlečnih proizvoda sa NZ

Pad od dva odsto zabeležili su mlečni proizvodi, drugi mesec za redom, ali i dalje se drže na visokih 23,5 odsto iznad vrednosti od prošle godine.

Zbog slabije potražnje pale su međunarodne kotacije za puter i mleko u prahu. Zalihe pokrivaju trenutne potrebe, a očekuje se povećanje ponude sa Novog Zelanda. U Evropi i SAD je smanjena proizvodnja.

Deveti mesec zaredom rastu cene sira, odražavajući stabilnu globalnu uvoznu potražnju i snažnu internu prodaju.

Skuplji su za 23,5 odsto u odnosu na prošlu godinu (Foto: Depositphotos/bitpics)

Drugi mesec padaju cene mesa

Cene mesa su u avgustu manje za 1,5 odsto u odnosu na jul, što je drugi uzastopni mesečni pad u odnosu na istorijski maksimum postignut u junu 2022. godine. Za 8,2 odsto je iznad prošlogodišnje vrednosti.

Kotacije za goveđe i meso živine su pale, dok su porasle za svinjetinu zbog manje ponude tovljenika. Kina je manje kupovala ovčetinu, ali je velika potražnja iz nekih evropskih zemalja doprinela oporavku cene.

FAO indeks cena šećera u avgustu je iznosio 2,1 odsto u odnosu na jul, što predstavlja četvrti uzastopni mesečni pad i dostigao najniži nivo od jula 2021. godine. Ovo je rezultat nižih cena etanola u Brazilu i povećanih ograničenja izvoza šećera u Indiji. Očekuje se veća upotreba šećerne trske, ali su nepovoljni vremenski uslovi u Brazilu i uticaj suše u Evropi sprečili dalji pad za ovu namirnicu. 


Tagovi

FAO Biljna ulja Indeks cena Pad cena Cena mesa Cena mleka Cena žitarica Cene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.