Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 26.08.2022. 15:00

Evropske fabrike đubriva smanjuju proizvodnju amonijaka zbog visokih cena gasa

Norveška "Yara", nemački "SKW Piesteritz" i "BASF", poljski "Azoty", britanska filijala američkog "CF Industries Holdings"-a, najavili su smanjenje proizvodnje amonijaka.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 170
  • 8
  • 0

Norveški proizvođač veštačkih đubriva "Yara" u svom je jučerašnjem saopštenju najavio dalje smanjenje proizvodnje zbog rekordno visokih cena gasa u Evropi. U svom će proizvodnom sistemu koristiti samo oko 35 odsto kapaciteta za proizvodnju amonijaka čime će smanjiti godišnji kapacitet ekvivalentan 3,1 miliona tona amonijaka i četiri miliona tona gotovih proizvoda (1,8 miliona tona uree, 1,9 miliona tona nitrata i 0,3 miliona tona NPK). 

Ističu da gde god je to moguće, koristiće svoj globalni sistem nabavke i proizvodnje kako bi optimizovali poslovanje i zadovoljili potražnju kupaca, uključujući nastavak proizvodnje nitrata korišćenjem uvezenog amonijaka. Poručili su kako će nastaviti pratiti situaciju i prilagođavati se tržišnim uslovima. 

Koristiće samo 35 odsto kapaciteta (Foto: Depositphotos/lucidwaters)

"Yara" nije jedina. I druge evropske hemijske kompanije, kao što su "SKW Piesteritz" i "BASF" smanjuju proizvodnju amonijaka koji je ključan za proizvodnju đubriva, piše Reuters

Britanska filijala američkog "CF Industries Holdingsa" objavila je takođe ove nedelje da će privremeno obustaviti proizvodnju amonijaka u kompleksu Billingham zbog visokih cena prirodnog plina i ugljenika.

Manju proizvodnju najavila je i grupa "Azoty", najveća poljska hemijska kompanija, takođe ističući "izvanredan i nezapamćen" rast cena gasa. Ali, kako piše Farmer.pl, u toj zemlji neće nedostajati đubriva. Potpredsednik uprave Grupe "Azoty Puławy", Jacek Janišek, izjavio je da imaju više od 120.000 tona uskladištene robe. 

Indija se obezbedila. Sa Saudijskom Arabijom potpisala je u četvrtak pakt o godišnjem snabdevanju od 2,5 miliona tona amonijaka i DAP-a (dijamonijum fosfat) i NPK đubriva za naredne tri godine.

Ova situacija, posledično dovodi do skoka cena na tržištu. Najvažniji međunarodni pokazatelj cene azotnih đubriva, cena uree u američkom zalivu, u samo nekoliko dana skočila je za 100 američkih dolara na nešto manje od 660 dolara po toni, piše Agrarheute

Nije sigurno kako će ove vrednosti pratiti evropske uvozne luke, ali sigurno nećemo morati dugo čekati da porastu. Osim toga, izuzetno slab evro dodatno poskupljuje uvoz đubriva koji se fakturiše u dolarima. 


Tagovi

Smanjenje Yara Azoty Amonijak Proizvodnja đubriva Cena plina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta