Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni pesticidi
  • 18.06.2021. 18:00

Europol: Zaplenjeni ilegalni pesticidi u vrednosti 80 miliona evra

Čak 1.203 tone ilegalnih pesticida uklonjeno je sa tržišta operacijom Silver Ax V koja je sprovedena početkom ove godine, objavio je Europol.

Foto: Bigstock/wellphoto
  • 182
  • 86
  • 0

U razdoblju od 13. januara do 25. aprila ove godine Europol je sproveo šestu operaciju nazvanu Silver Axe V usmerenu na trgovinu krivotvorenih i ilegalnih sredstava za zaštitu bilja. Inspekcije su tako kontrolisale na kopnenim i morskim granicama, na unutrašnjem tržištu kao i u isporuci robe. Akcija je rezultirala sa 12 hapšenja od kojih je sedam bilo u Italiji i pet u Španiji. Prijavljeno je ukupno 763 prekršaja, a nađeno je 1.203 tone ilegalnih pesticida, saopštio je Europol. 

Zabrinjavajuć je podatak da se njima može tretirati površina od čak 185.000 kvadratnih kilometara, koja odgovara veličini poljoprivrednog zemljišta u Poljskoj i Portugalu zajedno. Oko 100 tona je zaplenjeno kod proizvođača, trgovina i logističkih kompanija, a još je 82 tone pod istragom.

U akciji je učestvovalo 35 zemalja uključujući 27 iz Evropske unije. Preostalih osam su Australija, Brazil, Kolumbija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, Norveška i SAD.

Niže cene, ali nepoznat sastav

Sredstva za zaštitu bilja su inače najkontrolisanija grana hemijske industrije na svetu. Istraživanje njihovog uticaja na biljke, okolinu i ljudsko zdravlje, kao i postupak registracije, traje više od 11 godina i košta stotine hiljada evra. Kontroliše se njihov uvoz, izvoz, prodaja na veliko i malo kao i pravilna upotreba.

Uprkos restriktivnim zakonskim propisima, sive ekonomije mogu da dosegnu udeo od nekoliko odsto na evropskom tržištu. Procenjuje se da poljoprivreda EU godišnje gubi 1,3 milijarde evra kao rezultat trgovine takvim preparatima.

Krivotvoreni pesticidi često imaju nižu cenu, a njihov sastav je nepoznat. Iz dosadašnjih zaplena znamo da sadrže i zabranjene aktivne materije nepoznatog porekla, dodatne nečistoće koje mogu višestruko da povećaju toksičnost takvog preparata i proizvode sa smanjenom količinom aktivne materije ili više njih.

Posledice njihove primene teško je pobrojati. To može biti zagađenje polja, useva, ukupan gubitak prinosa, rezidue neproverenih materija koje mogu biti opasne za životnu sredinu, pčele i ljudsko zdravlje. Poljoprivrednik koji kupuje ilegalna sredstva dodatno rizikuje novčane kazne, gubeći dobru reputaciju, pa čak i subvencije EU.

Sprečiti njihov ulazak na EU tržište 

Da bi se efikasnije reagovalo na ovu pretnju, nakon prve operacije 2015. godine, razvijen je evropski koordinisani pristup, a ukupno je zaplenjeno 3.771 tone ilegalnih pesticida od čega je prošle godine bilo njih 1.350. 

"Ova zaplena jasno pokazuje da zajedno možemo bolje osigurati bezbednost građana EU-a i zaštititi sredina u budućnosti", kazala je Katerine De Bojl, izvršna direktorka Europola.

Da je saradnja između industrije i Europola važnija je nego ikad pre potvrdila je i Žeraldin Kutas, generalna direktorka organizacije "CropLife Europe".

"Kako bismo postigli ciljeve strategije Od polja do stola, moramo obezbediti da na evropsko tržište ne ulaze ovakva sredstva", napomenula je Kutas i dodala da je za uspeh važno nastaviti sa podizanjem svesti poljoprivrednika, ali i s jačanjem legitimnih kanala distribucije.


Tagovi

Ilegalni pesticidi Europol Zloupotreba Silver Axe V


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.