Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 05.10.2022. 15:00

EU nikada nije uvela sankcije Rusiji na izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva?

Nijedna od mera koje je EU donela ne zabranjuje trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i đubriva, između trećih zemalja i Rusije, poručuje EK.

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 160
  • 36
  • 0

Nakon što je prošlog meseca sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio da treba ukloniti sve postojeće prepreke izvozu mineralnih đubriva iz Rusije, uključujući i amonijak, Evropska komisija je na svojim stranicama postavljala česta pitanja o sankcijama Rusiji, a koja se odnose i na ovu robu. 

Nijedna od mera koje je EU donela ni na koji način nije usmerena na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i đubriva, između trećih zemalja i Rusije.

Sankcije EU-a posebno isključuju snabdevanje hranom i đubrivima i nisu uvedene na ruski izvoz hrane na globalna tržišta. Svako može kupovati, prevoziti i osiguravati hranu i đubiva koji dolaze iz Rusije i obavljati poslove u vezi s time, poručuju na svojim stranicama. 

Ograničenja uvoza određenih đubriva koja sadrže potašu na osnovu sankcija EU-a primenjuju se samo na proizvode koji se uvoze u EU i ne odnose se na njihov izvoz u Ukrajinu iz EU-a ili Rusije, pojašnjavaju. 

Takođe dodaju da su sankcijama utvrdili i izuzetke: iako evropski vazdušni prostor nije otvoren za ruske avione, države članice EU-a mogu odobriti preletanje svojih granica ako je to potrebno u humanitarne svrhe. Države članice su ovlašćene brodovima pod ruskom zastavom odobriti pristup lukama EU-a te ruskim saobraćajnim prevoznicima odobriti ulazak u EU u svrhu uvoza ili prevoza poljoprivrednih proizvoda, uključujući đubriva i pšenicu, koji ne podležu ograničenjima.

Ipak, u UN-u su ponovo reagovali. Zalažu se za smanjenje cena đubriva kako bi se izbegla "buduća kriza" u dostupnosti te robe, s posebnim naglaskom na ruski amonijak. Takođe, zvaničnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i ograničenje cena prodaje ruske nafte, reklo je sedam evropskih diplomata portalu Politico.

Pojedinosti tek treba potpisati u pisanom obliku. EK je prošle nedelje predstavila novi paket sankcija, koji uključuje i više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcionisanih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU da sede u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća.


Tagovi

Sankcije Rusiji Europska komisija Ruska đubriva Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u