Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patentiranje života
  • 25.09.2019. 18:00

EP: Bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života

Sve je počelo 2015. godine naboranim paradajzom, kada je Evropski zavod za patente odobrio patent za novu sortu paradajza koja je idealna za pravljenje kečapa. Evropski Parlament bori se za princip da proizvodi dobijeni iz bioloških procesa ne mogu biti patentirani.

Foto: Depositphotos/hquality
  • 101
  • 4
  • 0

Evropski parlament je ponovio svoj poziv na nesmetani pristup biljnom reprodukcijskom materijalu. Zastupnici žele da osiguraju, da poljoprivrednici širom EU-a mogu novim idejama pomoći u pronalaženju rešenja za klimatsku krizu i nove biljne bolesti. Ističe kako bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života, stvaranje monopola i podizanje cena hrane.

Sve je počelo 2015. godine naboranim paradajzom (Wrinkled Tomato), kada je Evropski zavod za patente (European Patent Office) odobrio patent za novu sortu paradajza koja je idealna za pravljenje kečapa budući da ima smanjeni deo vode (poput paradajza šljivara ili industrijskog paradajza od koga se najčešće kuva zimnica), a zreli plod izgleda dehidrirano te mu se kožica nabora što nikako ne utiče na kvarenje. 

Naborani paradajz nije genetski modifikovan

Ova je sorta paradajza dobijena korišćenjem isključivo bioloških procesa, dakle nije bila genetski modifikovana. Na tadašnji patent usledila je trenutna reakcija, a aktivisti su optužili EPU da patentira život, navodi se u videu Multimedijskog centra Evropskog parlamenta.  

Organizacija je potom izmenila svoju politiku, ali je slučaj završio pred žalbenim većem EPU-a. 

Rasprava još uvek traje. 

Uzgoj novih vrsta biljaka promoviše genetsku raznolikost

Evropski Parlament bori se za princip da proizvodi dobijeni iz bioloških procesa ne mogu biti patentirani. "Smatramo da je pristup bez prepreka biljnom materijalu ključan za inovativni kapacitet evropskog uzgoja bilja i za poljoprivrednike, kao i za genetsku raznolikost naših useva", izjavio je nemački evroparlamentarac Norbert Lins iz Kluba zastupnika Evropske narodne partija. 

"Svake godine razvijaju se nove biljne bolesti i potreban nam je razvoj novih useva koji su na njih otporni. Ako dopustimo patente, to će sprečiti inovacije i razvoj. Mislim da je to vrlo rizično za snabdevanje hranom u celom svetu", upozorava holandski evroparlamentarac Jan Huitema iz Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Zastupnici tvrde kako će mali proizvođači verovatno biti najteže pogođeni ovim patentima. Parlament takođe ističe da ako se kompanijama omogući pravo na patente na određene vrste hrane, stvara se monopol, što bi zauzvrat moglo povećati cene hrane u EU-u.

Stav Parlamenta pogledajte i u videu ispod članka: 


Tagovi

Patentiranje života Patentiranje bilja Evropski parlament Monopol Korporacije Aktivizam


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.