Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 09.11.2022. 12:00
  • Bolonja

Dok Evropa beleži pad prodaje poljoprivredne mehanizacije, mi smo u zelenom?

Ove godine evropsko tržište je u crvenom, uz pad prodaje od -7,6 odsto. Spisak porudžbina je pun, ali isporuke nisu realizovane kako je planirano, kažu prodavci.

Foto: Maxsafaniuk@Depositphotos
  • 115
  • 12
  • 0

"Projekcije govore kako se u periodu od 2023. do 2026. očekuje rast sektora poljoprivredne mehanizacije od 5,7 odsto; a na osnovu rasta tražnje koja teži da zadovolji potrebe sve veće globalne populacije", rekao je Alesandro Malavolti, predsednik italijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije "FederUnacoma" dodavši i da je danas milijardu ljudi više na planeti nego samo 10 godina ranije.

Uprkos pandemijskim pretnjama u 2020. godini, zabeležen je rast prodaje od 7,7 odsto globalno, što pokazuje da ovaj sektor ipak nije značajnije ugrožen kratkotrajnim spoljnim uticajima, kojih je bilo prilično. Na globalnom nivou prodano je te iste godine 2,2 miliona novih traktora.

U 2021. tržište se postepeno oporavilo uz ostvareni rast od 13 odsto. Evropa je godinu završila u plusu od 16 odsto, Indija +13 odsto i SAD +10 odsto, dok situacija u Kini nije tako blistava - njeno je tržište i dalje u okovima restriktivnih antipandemijskih mera.

Osim toga, ratna dešavanja u Ukrajini došla su na vrata svetskog tržišta, što je rezultiralo visokim cenama energenata i inflacijom, a što je podiglo i cene transporta, otežalo logistiku, ali i celokupno poslovanje globalnih igrača. Uprkos tome, rezultati prodaje u prvih devet meseci 2022. globalno nisu bili loši. 

Rezultati prodaje u prvih devet meseci 2022. nisu loši (Foto: V. Stapić) 

"Afrika to je moj bit, Afriku voli cili svit"

"Mi se regionalizujemo, globalizacija je usporila, pa razvijamo i nove strategije i na osnovu toga tražimo nova tržišta", istakao je Malavolti novi pristup u traženju budućih kupaca agromehanizacije.

Da je tako, pokazuje i veliki broj delegata iz afričkih zemalja na ovogodišnjem sajmu u Bolonji, što je očigledno u fokusu italijanskih proizvođača.

Italijanska poljoprivredna mehanizacija im nudi relativno visok nivo kvaliteta, ali su cene neretko iznad mogućnosti tamošnjih poljoprivrednika, pa su obe strane u potrazi za rešenjima ove jednačine.

Dok je Europa u minusu, mi smo u zelenom

Ove je godine evropsko tržište u crvenom, uz pad prodaje od -7,6 odsto.

"Spisak narudžbina je pun, ali isporuke nisu realizovane kako je planirano", kažu prodavci ovde.

Italija je ove godine zabeležila drastičan pad prodaje (-19 odsto), Nemačka (-7,4 odsto) i Francuska (-4,5 odsto) takođe, dok se rast primećuje na manjim tržištima poput Češke, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Italijani kažu kako muku muče sa nabavkom komponenata za traktore. Posebno pojedinih delova menjača, motora i elektronike uopšte.

"Vreme isporuke ovih elemenata se produžuje. Cene rastu, a neki više nisu ni dostupni. Različite industrije danas traže iste čipove, što zahteva bolje ugovaranje s naše strane", rečeno je na sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bolonji, EIMA, koji se održava od 9. do 11. novembra.

Iako je domaća prodaja u Italiji pala, oni beleže rast izvoza mehanizacije.

"Posebno smo pozitivno iznenađeni rastom izvoza naših delova", kaže predsednik "FederUnacoma".

Došlo je do rasta cena poljoprivrednih proizvoda, a očekuje se i dalji rast proizvodnje količina hrane zbog rasta globalne populacije, ali i ostvarivanje ambicioznih EU ciljeva, što preliva očekivanja i na proizvodnju mašina i opreme koji pomažu agrar.


Tagovi

EIMA Poljoprivredna mehanizacija Prodaja mehanizacije Alesandro Malavolti


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)