Pretraga tekstova
Nagrađuju se projekti i dostignuća iz oblasti istraživanja pčela i drugih oprašivača
Slovenačko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane je objavilo javni poziv građanima, pravnim licima i drugim organizacijama za dodjelu nagrade Zlatna pčela 2023.
Očekuju se prijave iz Slovenije, ali i inostranstva, a poziv je otvoren tri mjeseca., odnosno do 1. marta 2023. Predmet poziva su projekti ili dostignuća iz oblasti istraživanja pčela i drugih oprašivača koji su objavljeni u proteklih sedam godina, odnosno u periodu 2015.-2022. godine.
Komisija će 20. maja, na Svjetski dan pčela, izabrati dobitnika nagrade, uručiti skulpturu i novčanu nagradu u iznosu 28.000 eura.
Nagrada podstiče i podržava inovativnost i izvrsnost pojedinaca ili pravnih lica koji su dali posebno značajan doprinos zaštiti i podizanju svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača u svijetu.
Poziv i prijava dostupni su na linku.
Povezana stočna vrsta
Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]
Tagovi
Zlatna pčela Pčelarstvo Slovenija Nagrada u pčelarstvu Novčana nagrada Golden Bee Award
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.