Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski proizvodi
  • 19.03.2010.

Pčelinji proizvodi: vosak

  • 14.474
  • 566
  • 0

Voskovi su proizvodi životinjskog, biljnog, mineralnog ili sintetičkog porijekla, voštanog su opipa, s temperaturom tališta iznad 30⁰C i male tvrdoće.

Od voskova životinjskog porijekla najpoznatiji je pčelinji vosak koji spada u složene tvari čiji sastav nije do kraja objašnjen. Utvrđeno je da sadrži složene masne kiseline, ugljikohidrate, aromatske i obojene supstancije o kojima ovisi boja koja može biti od blijedožute do žutosmeđe. Uz niz drugih sastavnica, bogat je vitaminima A i F. Zbog visoke cijene, pčelinji vosak često se krivotvori dodacima mineralnih ili sintetičkih voskova, parafinom i sl.

Pčelinji vosak nalazimo u nekoliko oblika:

  • vosak za satne osnove koji se koristi u pčelarstvu
  • žuti vosak koji ima opću primjenu
  • bijeli vosak koji se najviše koristi u kozmetici
  • mumo, gorski znoj, kameno ulje ili niz drugih naziva mješavina je voska, meda, propolisa i matične mliječi koji se pod utjecajem vremena fosilizirao, a nalazimo ga u spiljama ili pukotinama stijena, najviše u Sibiru, ali se nalazi i u drugim krajevima iznad 1.500 m nadmorske visine. Boja mu varira od crne do kestenjastosmeđe. Tretira se kao nacionalno bogatstvo jer sadrži rijetke aminokiseline, posebne minerale i masne kiseline, a koristi se od davnina kao čudesan eliksir za liječenje najrazličitijih teških bolesti.

Pčelinji vosak je proizvod voskovnih žlijezda mladih pčela od 3 do 18 dana starosti. Kad u prirodi ima pčelinje paše, poslije 18. dana voskovne žlijezde kod pčela zakržljaju, pa bez mladih pčela u pčelinjoj zajednici nema proizvodnje voska. Pri proizvodnji voska utrošak energije kod pčela izuzetno je velik, tako da za 1 kg voska utroše čak 8 kg meda.

Pčele vosak koriste za izgradnju:

  • radiličkog i trutovskog saća
  • matičnjaka
  • poklopaca za poklapanje zrelog meda
  • građevnjaka i zaperaka u košnici.

Postupak izgradnje stanica saća veoma je interesantan i za ljudski um neshvatljiv jer se gradnja saća odvija u potpunom mraku bez ikakvih crteža i projekata - s velikom preciznošću grade pravilne šesterokute uz najekonomičniji utrošak voska koji im služe za deponiranje meda, konzerviranje peluda i za uzgoj legla.

Pčelinji vosak ima prijatan miris, posebno ako ga zagrijemo. Na sobnoj temperaturi postaje plastičan, a u vodi je netopiv, dok se topi u toplim masnim i eteričnim uljima, što ima naročitu primjenu u farmaciji i kozmetici.

Talište pčelinjeg voska je od 58 do 68⁰C, što ovisi o primjesama. Ako u vosku ima više propolisa, točka tališta nešto je viša, što je slučaj kod taljenja starog saća. Pliva na vodi jer mu je masa oko 0,965 kg/dm³. Kako je pčelinji vosak prirodna materija fine spužvaste strukture, može sadržavati patogene spore i nepoželjne rizidue lijekova koje pčelari koriste u liječenju pčela, pa zbog toga treba koristiti oprezno, samo dopuštene lijekove i prirodne preparate.

Pčelinji vosak napada i voskov moljac koji ga uništava, posebno starije saće ukoliko nije čuvano od pčela ili je pčelinja zajednica slaba. Rezervno saće u skladištima štiti se najčešće parama octene kiseline ili spremanjem na hladna mjesta, u protivnom - voskov moljac u neprikladnim spremištima ili napuštenim košnicama može u potpunosti uništiti taj dragocjen proizvod. Da bismo sačuvali staro saće, mora se pretopiti u sunčanim ili parnim topionicama tako da dobijemo kolute čistog voska koje ne napadaju voskovi moljci. Proizvodnja voska kod prostokošničarstva (pletara) je bila veća jer se saće koristilo samo jedanput i potom uzimalo iz košnice kako bi se dobio med u saću, muljani med ili med za dobivanje mednih napitaka, kao medovina, medno vino i dr., koje se najviše koristili medičari - licitari, a iz ostatka saća izrađivali svijeće. Pčelarenjem s pokretnim saćem proizvodnja voska je pala jer se izgrađeno saće koristi više godina, pa i med u saću.

Med u saću ima daleko višu cijenu jer je to garancija da je izvorni med poklopljen voštanim poklopcima, a ima antibakterijsko i antimikotično djelovanje, pa je zbog toga vrlo koristan za ljudsko zdravlje.

Ukoliko se odlučimo konzumirati med u saću, potrebno je uzimati manje komadiće, kao kocke šećera, nekoliko puta na dan. Svaki komadić saća s medom treba žvakati što dulje, da se med otopi u ustima, a saće žvakanjem pretvori u sitne komadiće koje je potom preporučljivo izbaciti iz usta. Ovo preporuča narodna medicina kako bi se suzbili upalni procesi u usnoj šupljini. Med u saću može se dobiti u kutijama, tzv. boksuzima ili kao djevičansko saće zalito medom u staklenkama.

U prošlosti, kad nije bilo plastičnih masa, pčelinji je vosak bio cijenjen i vrlo tražen jer se koristio za impregnaciju tkanine, drveta, pa čak i brodova, a bio je i prva podloga za pisanje prije papira koja se mogla višekratno koristiti. I danas pčelinji vosak ima široku primjenu u raznim granama industrije, farmacije i kozmetike. Vitamini A i F u vosku su odgovorni za postizanje glatkoće, vlažnosti i čvrstoće kože jer se jako dobro miješa s uljima, mastima i kremama.

Međimurski pčelari trebali bi više proizvoditi med u saću jer je svake godine sve veća potražnja zbog vjerojatno jednog provjerenog ljekovitog pripravka koji ću opisati:

Prema receptu onkološkog instituta iz Moskve, sastoji se od 300 g aloe vere - listova biljke samljevenih u stroju za meso ili sl.
Biljka treba biti stara od 1 do 6 godina (što je starija, to je bolja). Biljku prije upotrebe ne zalijevati pet dana.

U sastojku se nalazi još:

  • 500 g nadomjestka kave „Divka“ ili sl.
  • 0,7 l kvalitetnog crnog vina
  • 500 g čistog 96-postotnog etilnog alkohola
  • 2 žlice meda
  • 400 g zatvorenog meda u saću.

Sastojci se dobro izmiješaju, posebno med u saću, ostave na tamnom i hladnom mjestu i dobro zatvore. Tekućina se šesti dan procijedi, i to količina potrebna za tjedan dana, a ostali sadržaj ostavi se dalje na tamnom i hladnom mjestu.

Ocijeđen pripravak koristi se dva mjeseca godišnje 3x1 žlica 2 sata prije jela pet dana, a nakon toga jedan sat prije jela. Prema tvrdnjama onkološkog instituta iz Moskve, pomaže pri liječenju niza bolesti, što mi potvrđuju i konzumenti takvog pripravka. Pomogne li nekome ovaj pripravak u očuvanju zdravlja, bit ću sretan jer - zdravlje je najveće bogatstvo.

Autor: Ivan Šopar


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Međimurje - županijske novine


Tagovi

Pčelarski proizvodi Pčelarstvo Pčele Vosak Med

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.