Tim naučnika iz Britanije sproveo je istraživanje u kome istražuje posledice koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se sprečio gubitak pčela i ostalih oprašivača.
Tim naučnika iz Britanije sproveo je istraživanje u kome istražuje posledice koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Naglasili su da se zahvaljujući pčelama i drugim oprašivačima u svetu proizvedu proizvodi vrednosti od 233 do 577 milijardi godišnje. Četvrtina useva zahteva makar delimično oprašivanje, a od njih zavisi i stabilan ekosistem.
"Bez oprašivača, mnogi od nas više ne bi bili u mogućnosti da uživaju u kafi, čokoladi, jabuci i mnogim drugim namirnicama, koje su deo svakodnevnog života", rekao je profesor Simon Pots (Simon Gillings Pots), a prenosi SPOS.
Utvrdili su da oprašivače ugrožavaju: nove poljoprivredne tehnologije, klimatske promene, GMO, pesticidi, širenje bolesti, kao i širenje štetočina i prirodnih neprijatelja oprašivača.
Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se sprečio gubitak pčela i ostalih oprašivača. Naglašena je važnost saradnje vlada i poljoprirednika, kao i cele svetske zajednice.
"Nije sve izgubljeno za oprašivače. Srećom, možemo da im pomognemo. Dalja neaktivnost stvorila bi dodatne pretnje po bezbednost hrane i dobrobit mnogih miliona ljudi", zaključio je Pots.
Foto: katja / Pixabay
Povezana stočna vrsta
Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]
Izvori
Tagovi
Autorka