Pretraga tekstova
Pogače se sastoje od invertnog sirupa koji se priprema 24 sata prije izrade pogača pod strogim nadzorom temperatura da invert ne bi pregorio.
Preko 1.400 pogača napravili su u četiri dana članovi Udruženje građana pčelara "Bagrem" Kakanj. Naime, sredstva koja im je obezbijedila Vlada Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 3.000 KM Upravni odbor udruženja je odlučio uložiti u izradu pogača koje su podijeljene članovima koji su do 31.12. 2016. uredno izmirili članarinu.
Pogače su, navode iz UGP Bagrem, pravljene u prostorijama udruženja na mašinama koje je donirala općina Kakanj i HO World Wision. Izradu pogača su radili aktivni članovi ovog udruženja a posao je vodio Nermin Mrkonjić i Nedim Mašić. Rađene su po receptu koji je dao proizvođač mašina a sastoje se od invertnog sirupa koji se priprema 24 sata prije izrade pogača pod strogim nadzorom temperatura da invert ne bi pregorio.
Invert se pravi u omjeru 1:4 vode i šećera, potom se dodaje limunska kiselina (2 gr. Na 1 kg šećera) da bi se postigla invertaza šećera koji ne smije sadržavati vise od 20 % vlage. U mješač se dodaje invert i mljeveni šećer u omjeru 1:2 (invert i šećer) i 1 % sojinog brašna.
Poslije toga se pristupa miješanju, pakovanju, vaganju, varenju kesica i valjanje pogača. Neumorna ekipa je radila 4 dana i uspjeli su napraviti potrebnu količinu.
"Pogače smo prvi puta radili na ovim mašinama i po ovim receptima. Sitnih nedostataka sigurno da ima ali u budućem vremenu ćemo nastojati te nedostatke svesti na minimum i da naše pogače budu bolje i kvalitetnije od pogača koje se mogu naći na tržištu gdje se ne zna ni šta je u njima ni od čega su pravljene", zaključili su.
Izvor i foto: bagrem-kakanj.com
Tagovi
UGP Bagrem Pčelari Udruženje Pogače Kakanj
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stanje alarmantno kiša još pada Sava nadolazi...