Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šarar
  • 09.05.2023. 12:00
  • Primorsko-goranska, Miroši

Medvjed je redovni posjetitelj OPG-a Šarar, nedavno im prevrnuo šest košnica

Obitelj Šarar danas ima stotinjak društava, međutim posao im remeti neželjeni posjetitelj. Njima je medvjed nedavno prevrnuo košnice, ali još je gore što svi u selu žive u strahu pa očekuju da će se nešto po tom pitanju hitno poduzeti.

Foto: Deposithotos/LuaAr, B. Kufner
  • 2.009
  • 140
  • 0

U obitelji Šarar tradicija bavljenja pčelarstvom postoji minimalno 160 godina, vjerojatno i više, no ne može se potvrditi, tvrde supružnici iz sela Miroši kraj Grižana. Na Maru Šarar, suprugu vlasnika OPG-a Tihomira, naišli smo u kaštelu Drivenik dok je na štandu izlagala svoje proizvode. Pitali smo kako ide posao, a ona nam se požalila na probleme s medvjedom.

Naime, tjedan dana prije našeg razgovora dogodio se incident s inače redovnim posjetiteljem njihove okućnice. No, ovoga puta su ostali bez šest košnica iako je pčelinjak ograđen električnim pastirom.

"To se dogodilo prvog svibnja pa možemo reći da smo imali jednu sasvim drugačiju proslavu nego inače“, pokušala se našaliti naša sugovornica, iako joj nije nimalo bilo do šale. Prijavili su događaj lovačkom društvu, ali ne vjeruju, kaže, da će im šteta biti nadoknađena.

"Prošle noći je opet bio do kuće, no ograda ga je zadržala. A znamo da je bio jer smo ujutro našli porazbacane košnice koje nisu unutar ograde. Nije napravio veću štetu“, nastavlja.

Viđaju medvjeda i po danu

Mara kaže da susjedi medvjeda viđaju po danu iznad svojih kuća te smatra da bi lovačko društvo hitno trebalo nešto poduzeti. "Ljudi se boje, a on je postao gotovo svakodnevni posjetitelj sela“, ističe.

Ispričala je da su ona i suprug kao mladi bračni par otišli 'trbuhom za kruhom', ali su se vratili živjeti u zaleđe Crikvenice, na suprugovu djedovinu. U pčelarstvo su krenuli sa samo dvije košnice, no polako su rasli pa danas imaju stotinjak društava.

Supružnici imaju stotinjak pčelinjih društava 

Sele ih u zaleđe Novog Vinodolskog i u Gorski kotar tako da u svojoj ponudi imaju medun i šumski med. Prodaju i druge proizvode na bazi meda - propolis, pelud, kombinaciju propolisa i peluda, vosak, likere, medicu i drugo.

"Proizvodnja ovisi o godini. Prošle godine je do srpnja bilo sve u redu, ali tada je došla velika suša i situacija je općenito bila jako loša“, opisuje Mara. Ovoga proljeća su primjetili da je mnogo pčela ili uginulo ili su jako oslabile.

Situacija s pčelama ove godine nije obećavajuća

Kakva će u konačnici ove godine biti situacija s medom, ne zna, jer je ožujak bio topao i pčele su se razišle. Zatim je zahladilo i, kako je već napomenula, dosta pčela je uginulo. "Nije obećavajuće“, komentira.

U požaru im izgorjela gotovo sva oprema, obitelj Šarar pčelama su vratila EU sredstva

Iskusna pčelarica govori nam da veliku pažnju pridaje pakiranjima jer je na ovom području najveća potražnja u turističkoj sezoni, a turiste lijepo upakirani proizvodi posebno privlače. Godinama ljeti drži štand u Selcu kod hotela Slaven, dok u drugim periodima godine imaju stalne domaće kupce.

"Kupci imaju povjerenje u naše proizvode, a mi to povjerenje nastojimo opravdati“, kazala je. Supružnici inače sve rade zajedno, jedino Mara sama pakira, ne da mužu blizu, govori uz smijeh.


Tagovi

OPG Šarar Medvjed Tihomir Šarar Mara Šarar Prevrnute košnice Neželjeni gost


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]