Med nastao od medne rose naziva se medun ili medljikovac, a radi se o periodičnoj pojavi koja će vam zasladiti vjetrobransko staklo auta parkiranog u hladu bora, lipe, hrasta ili vrbe. U velikim se količinama pojavljuje svakih 20-tak godina.
Za razliku od prošle godine kada su pčelari sabirali prinose u svega nekoliko kilograma meda i gledali kako da spase košnice, ove godine je sve drugačije. Pored dobrog prinosa meda, pčelari imaju još jedan razlog za zadovoljstvo.
Taj razlog je fenomen poznat pod nazivom medna rosa. Karakteristično za medenu rosu je da se javlja periodično, a prema tvrdnjama iskusnog pčelara iz Cazina, Bašagić Timka, u ovim količinama javlja se svega jednom u dvadeset godina.
Opšte je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar sa cvijeta, a manje se zna da one sabiraju i druge slatke sokove. Takva je medna rosa, med koji nije od nektara, osim ako nije pomiješan s njim.
Timka objašnjava da se radi o mješavini viška soka iz drveta i izlučevina biljnih ušiju koje napadaju list. A ovakav med se zove medun ili medljikovac. Jedan je od najcjenjenijih medova centralne Europe.
"U odnosu na nektarov, med od medne rose ima mnogo više vitamina i minerala, tamnije je boje i ima bolju cijenu" dodaje Timka. Medna rosa se pojavljuje na listopadnom i četinarkom drvetu s obje strane listova i iglica u vidu rose, najčešće u vrijeme kada su hladne noći, a topla jutra. U svom istraživanju primijetila je da najčešće medi kruška, bor, lipa, hrast, vrba i bukva. Za jednu kap nektara, pčela obleti 250 do hiljadu i po cvjetova, a kapi medne rose kao gotov proizvod direktno unosi u košnicu.
Istraživanja su pokazala da je ovakav med pun sadržaja koji ne pripadaju osnovnoj biljci s koje potiče medna rosa. Mnogo se peluda i ostalih mikroorganizama prenosi zračnim strujanjam i završi nalijepljen na mednu rosu.
Za vrijeme njenog lučenja važno je da u vazduhu ima dovoljno vlage, u protivnom ispari voda iz tog soka i od nje lišće ostane kao lakirano pa pčele ne mogu da je iskoriste. Prema tome, za lučenje medne rose i mogućnost pčela da je sakupljaju potrebne su odgovarajuće klimatske prilike, koje mogu biti različite u pojedinim područjima. Timka smatra da je za ovogodišnju količinu medne rose pogodovala prošla godina puna oborina te ova godina koja je obilovala sunčanim periodom.
Obzirom na trenutnu situaciju i nezaposlenost, Timka savjetuje da se mladi ljudi počnu baviti pčelarstvom. "Ovo je posao od kojeg se ne može obogatiti, ali se može skromno živjeti“ kazuje Timka i dodaje da kada je prije oko 25 godina počela da se bavi ovim poslom nije ni sumnjala da će to biti posao koji će školovati njenih dvoje djece.
Povezana stočna vrsta
Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]
Fotoprilog
Tagovi
Autor