Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 29.04.2022. 15:40
  • Virovitičko-podravska, Nova Bukovica

Inspekcija potvrdila: U uginulim pčelama iz Nove Bukovice zabranjeni insekticidi

Za sada je utvrđeno da su u uginulim pčelama nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u RH

Foto: Depositphotos/vergl@centrum.cz
  • 5.456
  • 569
  • 0

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provele su istragu o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a za sada je utvrđeno da su u uginulim pčelama iz Nove Bukovice nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u RH.

Odmah po saznanju o uginuću u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, inspekcije su postupile svaka u dijelu svoje nadležnosti, priopćeno je u petak iz Inspektorata.

Veterinarska je provela nadzore na području Međimurske županije - u Čakovecu, Prelogu, Maloj Subotici; u Varaždinskoj županiji - u Ludbregu; i u Virovitičko-podravskoj županiji - u Novoj Bukovici i Breziku.

Utvrdila je uginuće kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica. Postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima.

Tijekom nadzora uzeti su i uzorci na 25 pčelinjaka radi isključivanja zaraznih bolesti, u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022..

Prema zaprimljenim nalazima – isključene su zarazne bolesti kao uzrok uginuća, ističe se u priopćenju.

Štetne tvari nisu nađene u medu

Također, Veterinarska inspekcija je uzela i uzorke na dva pčelinjaka na kojima je utvrđeno najveće uginuće, radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida te su uzeti i uzorci meda. Analizom organoklornih pesticida utvrđeno da uzorci meda odgovaraju Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, tj. ostaci štetnih tvari nisu utvrđeni u medu.

Do sada je zaprimljen jedan nalaz uginulih pčela s područja Nove Bukovice iz akreditiranog laboratorija, te su u uzorku utvrđene aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj.

Pomor pčela aktualizirao pitanje pesticida - znat će se tko ih je i koje količine kupio?

Do sada nismo zaprimili nalaze uzoraka s područja Međimurske županije, kažu iz Državnog inspektorata. Međutim, poljoprivredna inspekcija je u tri slučaja utvrdila korištenje zabranjene tvari, u dva slučaja nepravilnosti.

Nezakonito tretiranje uljane repice

Poljoprivredna inspekcija je na navedenom području obavila kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice u fazi cvatnje.

Obavljeno je 20 inspekcijskih nadzora te je uzeto 10 uzoraka koji su poslani na analizu u službeni referentni laboratorij.

Do sada je zaprimljeno pet analitičkih izvješća laboratorija te je u tri slučaja utvrđeno korištenje aktivnih tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj (klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon). U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, koje se odnose na vođenje evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja, ističe se u priopćenju.

Postupci su u tijeku te će Poljoprivredna inspekcija DIRH poduzeti sve mjere sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida, dodaju iz Inspektorata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Inspekcija Pomor pčela Zabranjeni insekticidi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]