Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 19.05.2018. 09:15

Evopski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Evropski sud je potvrdio delimičnu zabranu korišćenja tri insekticida, poznatih kao neonikotinoidi. U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je Evropska komisija bila u pravu 2013. godine, kada je, sa ciljem zaštite pčela, odlučila da ograniči njihovu upotrebu.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 367
  • 36
  • 0

Evropski sud je potvrdio delimičnu zabranu korišćenja tri insekticida, poznatih kao neonikotinoidi. U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je Evropska komisija bila u pravu 2013. godine, kada je, sa ciljem zaštite pčela, odlučila da ograniči njihovu upotrebu.

Podsetimo, države članice EU-a danas su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalifikovanom većinom podržale predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne useve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

Neonikotinoidima crveno svetlo, države članice EU izglasale zabranu

"Današnja odluka Evropskog suda je razočaravajuća i nesrećna. Stojimo iza naše odluke o osporavanju odluke Evropske komisije o našoj tehnologiji tiametoksama, budući da im se oslanjala na hipotetski rizik. Rešavanje ovog specifičnog slučaja odražava našu opštu zabrinutost zbog pristupa Evropske komisije u regulisanju tehnologije u poljoprivredi.  Evolucija savremene tehnologije uzgoja, i odgovorna, naučno utemeljena ekologija je imperativ, ako želimo održivo da proizvodimo pristupačnu, sigurnu i lokalnu hranu za prehranu više od devet milijardi ljudi do 2050. godine i da vodimo brigu o našoj planeti", reagovali su iz Syngente, navodeći da je naučno i regulatorno donošenje odluka u Evropi sve više politizovano. Odluka je negativno uticala na sve zainteresovane strane, a pre svega je, zaključuju iz švajcarskog Bazela, ugroženo poverenje potrošača.

Presuda se inače odnosi na tri aktivne supstance: imidacloprid koji je razvio Bayer CropScience, clothianidin proizvođača Takeda Chemical Industries i Bayer CropScience, te thiamethoxam koji proizvodi Syngenta.


Tagovi

Neonikotinoidi Europski sud Europska komisija Pčele


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u