Pretraga tekstova
Boro danas na više lokacija ima oko 150 društava. Cijena meda na području Broda i Posavine kreće se od 15 do 20 KM
Imamo iza sebe jednu od lošijih godina, kaže na početku razgovora za Agroklub pčelar Boro Jelić iz Broda. Iako je na početku obećavala da bi mogla biti i bolja nego lani, ipak brzo sve sve okrenulo, nažalost ne u korist pčela i pčelara.
"Na početku je počeo bagrem da medi, zatim je došla i kiša, a na to sve suša. Sve vremenske neprilike nekako su nas ovog ljeta zadesile i sve je doprinijelo da imamo još jedno tešku godinu", priča nam Jelić.
Boro danas na više lokacija, ima oko 150 društava, a taj broj stalno varira. Visoka temperatura ovog ljeta, ali i uopšteno klimatske promjene, svjestan je, dosta utiču na pčelarstvo.
"Vegetacije i sve nekako je dosta ranije krenulo, skoro mjesec dana, što je veliki period za nas pčelare. Sada sam počeo da vrcam i ima nešto malo meda, ništa značajno i za pohvalu", priča ovaj pčelar koji ujedno polako zazimljuje društva i tretira protiv varoe.
Ove godine, ako bude pet do šest kilograma meda po košnici, to će biti dobro, kaže Boro, te dodaje da za svojih godina od kada pčelarstvom se bavi, manje prinosa nije bilo.
"Koliko mi je pretprošla godina bila dobra, da čak još imam bagrema, a od ove neće biti ni do proljeća", dodaje.
Cijena meda na području Broda i Posavine kreće se od 15 do 20 KM. Prema ocjeni našeg sagovornika, realna je ona od 18 maraka.
"Kako su godine sve lošije, manja je i potražnja za otkupom većih količina meda. Dosta je je jeftiniji med iz Srbije, ali kakvog je kvaliteta u to ne ulazim. Kažu da po 4-5 evra može se naći bagremov med", navodi Boro, te dodaje da u svom asortimana ima i propolis, vosak, polen, med u saću i sve ostale pčelinje proizvode.
Tagovi
Prinos meda Slaba godina Boro Jelić Pčelar iz Broda Cijena meda
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 tjedna
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano