Pretraga tekstova
Prema tvrdnji dr. Stangaciua, polen ne sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvažniji biljni izvor bjelančevina.
Stručnjak dr. Stefan Stangaciu savjetuje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki, piše bh pčelar.
Prema tvrdnji dr. Stangaciua, polen ne sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvažniji biljni izvor bjelančevina. Zbog toga polen je idealan za sve one koji ne koriste mesne proizvode u ishrani.
Tako, 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili sedam jaja. Od posebnog značaja je upotreba svježeg ili svježe zamrznutog polena, jer za razliku od sušenog polena sadrži puno enzima, tako da naš organizam, prilikom varenja, ne mora da troši sopstvene. Takođe, važno je da se polen pravilno koristi, jer se u protivnom ne mogu iskoristiti važni sastojci.
Savjetuje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki. Ove opne su toliko jake da su u stanju da vjekovima sačuvaju sjeme polena. Pomoću slične mješavine može se pomoći najvećem broju osoba koje pate od polenske alergije i alergijskog rinitisa, koji bi trebalo da uzimaju ovaj med sa polenom u zimskim mjesecima.
Preporučuje se da se 600 g meda, najbolje bagremovog, eventualno livadskog, pomiješa sa 300-400 g svježeg polena. Nakon 14 dana ta mješavina treba da se koristi 15 minuta prije svakog obroka, jednu do dvije kafene kašičice.
Dnevne količine polena ne bi trebalo da pređu 30 g. U početku, dok se probavni trakt ne navikne na polen, trebalo bi ga uzimati nakon obroka. Kasnije se uzima između, a zatim prije obroka.
Dr. Stangaciu ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline proporučuje se oprez.
Izvor: bhpčelar, Foto: cheerdj/pixabay.com
Povezana stočna vrsta
Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]
Tagovi
Polen Med Bjelančevine Pčelarstvo Mješavina Uporaba
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)