Odnos prema kravi je doista pun poštovanja i tradicija koja je toliko jaka da je i čvrst temelj cele poljoprivrede. Posebno se oduševljavaju mladi.
S vrednošću proizvodnje od 10 milijardi evra, ali i čak 40 milijardi ako se obzir uzima i prerađivački sektor, više od 150.000 zaposlenih i oko 140.000 kompanija, stočarstvo je jedan od glavnih stubova italijanske poljoprivrede. Tu leži i činjenica da je ova zemlja jaka u poljoprivredi. Proizvede sirovinu, a i onda sama preradi u finalni proizvod.
Čak tri dvorane ovogodišnje Fieragricole u Veroni posvećene su ne samo stočarstvu već i naprednim tehnologijama za dobrobit životinja, precizan uzgoj, ali više nego ikada i smanjenja uticaja na okolinu. Hrana za životinje i obnovljiva energija takođe su u fokusu zanimanja preduzetnika.
Čak 500 primeraka stoke bilo je izloženo i prikazano na sajmu. Održano je 20. izdanje European Open Holstein i Red Holstein Show, a sve u organizaciji Nacionalne asocijacije italijanskih uzgajivača frizijske, švajcarske braon krave džerzija. U areni hale 10 prodefilovalo je s njihovim vlasnicima pred komisijom više od 220 krava holšajtn, crveni holštajn i džerzi rasa. Finale u petak je posebno bilo zanimljivo jer na neki način je to međusobni okršaj italijanskih i austrijskih uzgajivača.
Posebno nas je oduševilo veče pred samo ocenjivanje. Gotovo isključivo mladi, deca i rodbina uzgajivača pokraj svojih krava čekaju da se izbalegaju. Da ih operu, ošišaju, očiste i spreme za sutrašnji nastup u areni. Taj veliki broj mladih koji rade, uz to se druže i zabavljaju su verovatno i ključ uspeha italijanske poljoprivrede. Zemlja je to u kojoj se ceni rad. Gde nije sramota raditi, biti seljak, poljoprivrednik, biti dete poljoprivrednika. Oni su ponosni što zamenjuju roditelje na sajmu, ponosni na uspeh svojih porodica u uzgoju krava, svinja i druge stoke. S nekima smo i porazgovarali.
Marija ima 20 godina. Iz jednog malog mesta je kod Udina, studira prehrambenu tehnologiju u Bolonji, a ovde je tradicionalno svake dve godine. Ispričala nam je to dok je čekala da pokupi balegu pa spremi i kravu. Prethodno je nahranila njih četiri.
Kristinu smo pak zaustavili dok je svoju kravu vodila sa pranja. Ima 26 godina, inače radi u trgovini u svom gradiću, a životinja je sa farme njenog dede. Glava porodice, deda, kaže, kod kuće je na farmi i doći će sutradan na dan same ocene. Ali ona će je izvesti pred komisiju. Deda ima 30-tak krava na muži i samo on živi isključivo od farme. Svi drugi u porodici rade nešto drugo, a pomažu mu u slobodno vreme.
Na nesumnjivo izazovnom putu prema ekološkoj tranziciji, stočarstvo je krenulo putem održivosti pre nekog vremena. U poređenju sa 1990., italijansko stočarstvo smanjilo je emisije za 12 odsto i u poređenju sa 1970., farme su smanjile emisije metana, glavnog štetnog gasa za 40 odsto, rečeno je na jednoj od konferencija održanih na sajmu.
Tokom godina i u Italiji, a i u drugim zemljama narasla je svest prema zelenoj tranziciji i sve većoj upotrebi organskog đubriva za poboljšanje plodnosti zemljišta.
Moramo istaknuti i da je na izložbenom prostoru ove godine bilo zametno više kompanija koja daju rešenja u poboljšanju dobrobiti životinja kako bi se osiguralo više prostora za životinje, inovacije i poboljšanja sistema higijene, režima svetla i temperature posebno u svinjarstvu i živinarstvu, te izmenu vazduha u objektima i daleko veću dostupnost vode i hranilišta u cilju smanjenja bolesti i podsticanja povećanja produktivnosti.
Nema potrebe govoriti imena raznoraznih pobednika, zlatnih, srebrnih i slično jer nam gotovo ništa ne znače. Ali probajmo ovim tekstom i fotografijama dočarati snagu italijanskog stočarstva, posebno govedarstva i kako ono opstaje i kada je dobro stanje na tržištu mlečnih proizvoda, a i kada je loše. Iako ni oni nisu zadovoljni cenom mleka i ulaznih troškova nekako baš i ne odustaju lako. Čini mi se, mojom subjektivnom procenom, da kod njih ipak preovladavaju farme od 30 do 100 mlečnih krava i da one verovatno lakše trpe stresove na tržište.
Međutim, nailazim i na činjenicu da su udruženi u zadruge, a te zadruge imaju vlasništvo i nad lokalnim mlekarama čime sami proizvođači imaju uticaj na formiranje cene mleka. Ali, o tom ćemo nekom drugom prilikom.
Tagovi
Autor