Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna godina
  • 31.12.2020. 12:00

Da li smo u 2020. godini dokazali da poljoprivreda ne sme da stane?

Ratari ipak mogu biti zadovoljni ovom godinom, voćari su imali različita iskustva i sa rodom i sa plasmanom, stočari, nažalost - najgore. Korona je mnogima diktirala tempo i rad uopšte...

Foto: Bigstock/budabar
  • 237
  • 184
  • 0

Godina 2020-a. Godina kao nijedna druga. Presedan. Koronarna godina - neki bi rekli. Leto Gospodnje, ne ponovilo se - neko bi dodao. Jasno je da poslednjih 365 dana niko nije očekivao, a svakako se nije nadao njenim posledicama. Kažu korona je diktirala stvari, pa su neki poljoprivrednici dobro zaradili ove godine, drugi nažalost odlučili da se oprobaju u nečem drugom, a neki se baš pronašli u agraru. Ali, da krenemo redom.

Januar

Raspisan konkurs za nabavku novog traktora izazvao je veliko interesovanje kod poljoprivrednika, kao i Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Situacija sa koronom u svetu se "zakuvava", a već sada se javljaju vesti da je mogući izvor virusa korona meso zmija sa lokalne kineske pijace.

Februar

Topla zima usloviće rod i kvalitet voća, ali kasnije i cene istih. Afrička kuga svinja, nakon što je "potresala" dobar deo Srbije, pojavila se u okolini Pirota, međutim nezadovoljstvo stočara izazvalo je zakopavanje eutanaziranih svinja u neposrednoj blizini sela Krupac.

Mart

Ovaj mesec je obeležila prognoza Ministarstva poljoprivrede o prvim procenama cena najvažnijih poljoprivrednih proizvoda. Međutim, kako je nekoliko dana po objavljivanju ove procene proglašeno vanredno stanje usled širenja pandemije, na kraju te procene cene su se znatno razlikovale od krajnje realne.

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

Usled zatvaranja bila je pojačana potražnja za brašnom i kvascem (ne zaboravimo i WC papir), što je mlinarima dobro došlo. S druge strane, u ovom mesecu došlo je do značajnog obaranja cene mleka, pa čak i prekida saradnje sa kooperantima stočarima.

April

Najčitaniji mesec u ovoj godini na Agroklubu obeležila je vest o (zabrani) dozvoli kretanja za poljoprivrednike vikendom. Kako je krenula setva kukuruza, a i ostali radovi u drugim granama agrara uzimali maha, informacije o tome kada mogu poljoprivrednici slobodno izaći u polje bila je jako značajna - to govori i rekordan broj pregleda vesti. Usled zatvaranja pijaca, mnogi se okreću onlajn prodaji.

Maj

I ovu godinu većina pčelara zapamtiće po lošem prinosu bagremove paše, što se donekle odrazilo i na cenu meda. Izuzeci su vrcali 10 do 14 kg po košnici, ali jedan broj pčelara smatra da je ova godina podbacila, pa su se mnogi ponovo okretali mednim mešavinama i propratnim pčelinjim proizvodima. Ipak, maj je doneo vrlo visoku cenu domaćih jagoda zbog ograničenog uvoza stranih. Ne smemo zaboraviti veliku štetu u župskom vinogorju usled grada.

S druge strane, nedostatak padavina koji se na području Banata iz aprila preneo na maj, značajno će uticati na prinose pšenice tokom žetve.

Jun

Tako, zbog vremenskih uslova "žitnica" Srbije - Vojvodina nije zabeležila značajne prinose hlebnog zrna, za razliku od brdovite Šumadije koja je imala svaki razlog da se pohvali. To se sve odrazilo na cenu.

Protest radnika PKB iz maja, nastavio se protestom proizvođača višnje u selu Vinča u Topoli, poznatom voćarskom kraju Srbije zbog niske cene ove kulture. Zato je malina bila 200 dinara. Suša u aprilu, grad u maju i na kraju poplave u Zapadnoj i Južnoj Srbiji nanele su velike štete oranicama poljoprivrednika. Otvoren je pogon "Naš med".

Jul

Opet uslovljeno korona krizom, ove godine bilo je značajno manje studenata iz inostranstva koji su polagali prijemni ispit na poljoprivrednim fakultetima, a novosadski je zabeležio veliko interesovanje za Fitomedicinu i Agroekonomiju. Kraj jula i početak avgusta pamtićemo po nezadovoljstvu kupinara usled cene, koja iz godine u godinu beleži značajan pad.

Niska cena kupine krči zasade po Srbiji

Slična situacija pratila je i proizvođače paradajza.

Avgust

Avgust nam je doneo nešto što se ne pamti u skorijoj istoriji, a to je niska cena jagnjadi. Naravno, usled zabrane okupljanja (svadbi i veselja) potražnja za jagnjadima uopšte nije bila izražena. S druge strane, slabiji rod i narušen kvalitet šljive toplom zimom i kišnim prolećem uticao je da ni otkupna cena ne bude viša od 20 dinara po kilogramu.

Ovaj mesec doneo je i velike oscilacije u ceni mesa u mesarama, pa dok su potrošači kupovali u "gramima", proizvođači su negodovali. Sve ovo je bio samo uvod u veliku temu otkupa junadi.

Septembar

Doneta Uredba o otkupu junadi pod inicijativom Udruženja "Agroprofit" unela je nadu stočarima da će njihovi dugo tovljeni bikovi biti i prodati. Međutim, usled izmena Uredbe, na kraju je "pao" dogovor da proizvođači dobiju subvenciju u iznosu od 20.000 dinara za svako prodato grlo u periodu od 5. septembra do 30. oktobra, po ceni koja ne bi trebalo da bude niža od 1,90 evra za kilogram. Međutim, otkupljivači su spuštali cenu, a izvoza je slabo bilo...

Oktobar

Priča oko kukuruza ove godine bila je naročito zanimljiva, za razliku od severa Srbije, ratari u Šumadiji ponovo beleže dobar kvalitet i visoke prinose, a cena od 20 dinara u poređenju sa ostalim godinama je bila zadovoljavajuća. Naravno, sve je to uslovljeno svetskim dešavanjima na tržištu žitarica i velikog gomilanja zaliha.

Iako su izbori bili krajem juna, ime novog ministra bilo je konačno poznato tek u ovom mesecu - Branislav Nedimović započeo je drugi mandat za redom.

Novembar

Postavili smo pitanja ministarstvu - od toga, kako će definitvno biti rešen otkup junadi, da li će biti ubrzana isplata subvencija poljoprivrednika... Usled brojnih pokušaja, obećavanja od strane PR službe ministarstva, odgovore nikad nismo dobili, što nam je ostavilo pitanje:

Zašto su informacije važne za poljoprivrednike - njima i nedostupne?

Desetak dana kasnije, objavljena je bodovna lista konkursa za mlade poljoprivrednike - koji je raspisan prošle godine u oktobru. Novembar je doneo značajan pad cene tovljenika - baš u mesecu svinjokolja.

Decembar

Iako smo bili dobrano u sezoni slava, usled korona krize i zabrane okupljanja, smanjena je potražnja ribe, i to baš pred Svetog Nikolu. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu posle više odlaganja, konačno je održan - ali, u onlajn formatu. Sadržaj će biti dostupan do marta sledeće godine.

Suma sumarum, ratari ipak mogu biti zadovoljni ovom godinom, voćari su imali različita iskustva i sa rodom i sa plasmanom, stočari, nažalost - najgore. Korona je mnogima diktirala tempo i rad uopšte, pa su prerađivači uprkos inovativnim proizvodima beležili pad plasmana. Zbog širenja virusa, mnogi su se okrenuli zdravom životu, sadnji povrća i sakupljanju lekovitog bilja i organskoj zaštiti. Takođe, mnogi mladi su razmatrali, ali i započeli život na selu.

Naravoučenije - poljoprivreda ne sme da stane!


Tagovi

Godina 2020. Poljoprivreda Ratari Stočari Otkup junadi Procene cena Cena kupine Poplave Grad Poljoprivredni sajam Suša Pčelari Korona


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...