Pretraga postova
Pečurka livadarka(za Ginisa)ubrana na nadmorskoj visini 1200.m,ručak za cijelu porodicu #Ruralfoto #Hrana
Novinarsko putovanje na Svetsku istraživačku konferenciju o soji organizovalo je društvo agrarnih novinara Austrije u saradnji sa ENAJ-om (Udruženjem evropskih poljoprivrednih novinara). Saznali smo puno o specifičnostima uzgoja soje, kako... Više [+]
Novinarsko putovanje na Svetsku istraživačku konferenciju o soji organizovalo je društvo agrarnih novinara Austrije u saradnji sa ENAJ-om (Udruženjem evropskih poljoprivrednih novinara). Saznali smo puno o specifičnostima uzgoja soje, kako nastaje stočna hrana, u kakvim uslovima treba da budu životinje koje je jedu i kako se soja može konzumirati u ljudskoj ishrani kroz grickalice. Ono što nismo mogli da propustimo bila je i farma algi - spirulina! Sve je propratio i Agroklub!
foto: J. Kuzmić i Y.Boloh
Danijela Plavšić
prije 9 mjeseci
Vidim iz priloženog :) volim da putujem, ali posebno su mi draga "agrarna putovanja" :) Vidim iz priloženog :) volim da putujem, ali posebno su mi draga "agrarna putovanja" :)
Julijana Kuzmić
prije 9 mjeseci
Ooo, hvala, hvala! Bogami, bejaše lepo :) Ooo, hvala, hvala! Bogami, bejaše lepo :)
Treba preživjeti ovo razdoblje - zdrava i raznolika hrana će pomoći :) #koronavirus #covid19 #zdravahrana
Uzgoj glista!
Najveći proizvođači kalifornijskih glista i humusa u Evropi su Holandija, Španija i Italija. Višestruki je značaj uzgoja glista, najviše zbog prerade organskog otpada, u...
Autohtoni polutvrdi sir proizveden na mojoj farmi “Dolić” na Brezovoj Kosi (Skokovi) - Grad Cazin. Farma se nalazi na Muratovom brdu na 500 m nm.v. Mliječne krave se uzgajaju po sistemu ekološkog stočarstva. Sva hrana za krave je proizveden... Više [+]
Autohtoni polutvrdi sir proizveden na mojoj farmi “Dolić” na Brezovoj Kosi (Skokovi) - Grad Cazin. Farma se nalazi na Muratovom brdu na 500 m nm.v. Mliječne krave se uzgajaju po sistemu ekološkog stočarstva. Sva hrana za krave je proizvedena na gazdinstvu na ekološki način bez primjene pesticida, inokulanata ili antibiotika. Grla se redovno kontrolišite i pregledavaju uzorkom krvi i mlijeka od nadležne veterinarske institucije te otkupljivača mlijeka.
Vlasnik farme ujedno je i inžinjer poljoprivrede koji je ovaj autohtoni proizvod prvi u historiji koji je opovrgnuo fizikalno-hemijskim i organoleptičkim analizama u sklopu naučnog istraživanja za diplomski rad još 2014. godine.
Podatci iz ovog diplomskog rada dozvoljavaju ovom proizvodu da dobije oznaku geografskog porijekla i time bude upisan kao autohtoni proizvod. Ideja za ovo se rodila 2013.godine kada se desio tržišni pad cijene mlijeka.
Sir se javlja u tri forme:
- svježa forma
- dimljena forma
- forma nakon kratkotrajnog zrenja
Ovdje u ponudi imamo dimljenu formu. Dimljenje se takodjer vrši na tradicionalni način sto je dodatna značajka tokom registracije ovog autohtonog proizvoda.
Tokom proizvodnje tj. tehnološkog postupka širenja koriste se ponekad začini ili neki dodaci, a ovdje u ponudi imamo sljedeće:
1. Klasični (bez dodataka),
2. Paprika + poriluk,
3. Svježi bijeli luk + peršin,
4. Svježi bijeli luk.
Katarzično Valentinovo za one koji još uvijek pate. Žoharu daš ime bivše(g), a nakon toga postane (žohar, ne bivši) hrana merkatima. #samoljubav #valentinovo
El Paso zoo Valentine’s Day: Feed cockroach ex to meerkats |...
The El Paso Zoo is offering visitors a unique form of Valentine’s Day satisfaction: P...
Maja Celing Celić
prije 7 mjeseci
Ajme!